Archeologen vinden bakstenen pad en menselijke begravingen bij Hervormde kerk in Ameide

Archeologen hebben aan de noordkant van de Hervormde kerk in Ameide enkele opmerkelijke vondsten gedaan. Op een diepte van ongeveer 40 cm beneden het huidige straatniveau vonden zij de resten van een bakstenen pad en daarnaast zijn ook resten van enkele menselijke begravingen ontdekt.

Archeologen hebben aan de noordkant van de Hervormde kerk in Ameide enkele opmerkelijke vondsten gedaan. Op een diepte van ongeveer 40 cm beneden het huidige straatniveau vonden zij de resten van een bakstenen pad en daarnaast zijn ook resten van enkele menselijke begravingen ontdekt. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de gemeente Vijfheerenlanden en was noodzakelijk voor het graven van een sleuf voor de aanleg van een gasleiding. 

Voetpad

Het gaat hier vermoedelijk om een klinkerpad met een breedte van ongeveer een meter. Het pad was gemaakt van hergebruikte gebroken bakstenen die op hun kant waren geplaatst. De ouderdom van de vondst is vooralsnog niet bekend. Wel is duidelijk dat het pad, toen het buiten gebruik werd genomen, is afgedekt met een laag ophooggrond. Daarop is toen een laag schoon zand opgebracht, waar het huidige straatwerk op ligt. De archeologen vermoeden dat het pad van het stadhuis naar de kerk heeft gelopen en dat het gezien de geringe breedte om een voetpad zal gaan. 

Begravingen om de kerk

Bij het onderzoek zijn ook resten van een houten doodskist met daarin menselijke skeletresten aangetroffen en daarnaast zijn ook losse menselijke botresten geborgen. Het onderzoek geeft voor het eerst een beeld van het uiterlijk en de grootte van het kerkhof om de kerk en van de mensen die hier buiten deze historische kerk begraven liggen. De historische geschreven bronnen geven hierover namelijk onvoldoende informatie.

Rapport

De archeologen van SOB Research gaan nu eerst de vondsten bestuderen en zullen daarna hun bevindingen in een onderzoeksrapport vastleggen. Daarmee voldoet de gemeente aan het geldende archeologiebeleid.

foto bakstenen voetpad in leidingsleuf, gezien richting het zuiden (bron: SOB Research)
Foto: bakstenen voetpad in leidingsleuf, gezien richting het zuiden (bron: SOB Research)