Bestrijding eikenprocessierups

De eikenprocessierups wordt steeds meer een plaag en de brandhaarden kunnen ernstige klachten geven. Binnenkort starten we met de bestrijding.

De eikenprocessierups wordt steeds meer een plaag. De bomen zelf ondervinden er weinig last van, hooguit dat de toppen worden kaalgevreten. Alleen bij een hele grote plaag kan de conditie van een boom achteruit gaan. Vervelender is de overlast voor de mens. Aanraking met de brandharen van de rups kan leiden tot jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of luchtwegen of andere allergische reacties. Vandaar dat de gemeente inzet op bestrijding.

De GGD Utrecht legt op hun website uit wat u moet doen wanneer u in aanraking bent gekomen met de eikenprocessierups en hoe u problemen kunt voorkomen.

Maatregelen

Maatregelen van de gemeente richten zich op de gemeentelijke eikenbomen binnen de bebouwde kom. De komende weken worden de eikenbomen preventief bespoten met een biologisch middel. Milieuvriendelijk én effectief. Voor het maximale effect zijn de weersomstandigheden en daarmee het juiste moment van spuiten belangrijk. Dat moment kan ook in de avonduren of zelfs ’s nachts zijn.

Met de bespuiting wordt een plaag voorkomen. Toch kunnen er in de maanden hierna nog plaatselijk eikenprocessierupsen en nesten opduiken. Daarom houden specialisten een oogje in het zeil, zodat aanwezige nesten alsnog weggezogen worden. Het preventief spuiten gebeurt door een daarin gespecialiseerd bedrijf. Het betreft circa 900 eikenbomen binnen de hele gemeente Vijfheerenlanden.

Komt u, binnen de bebouwde kom, in gemeentelijke bomen een nest eikenprocessierupsen tegen? Dan adviseren wij u dit zo snel mogelijk te melden om verdere verspreiding te voorkomen. Melden kan via 088-599 7000 of via info@vijfheerenlanden.nl.

Groep eikenprocessierupsen
Foto: ©Henry Kuppen