14. Wat zijn de huidige regels over koopzondagen per kern?

Vraag

Wat zijn de huidige regels over koopzondagen per kern?

Antwoord

De drie voormalige gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik hadden verschillende regels over de zondagopenstelling.

In Ameide, Hei- en Boeicop, Leerbroek, Lexmond, Meerkerk, Nieuwland en Tienhoven aan de Lek (voormalige gemeente Zederik):
Het is niet toegestaan om op een zondag open te zijn.

In Everdingen, Hagestein, Hoef en Haag, Vianen en Zijderveld (voormalige gemeente Vianen):
Het college kan ten hoogste 12 zon- en feestdagen per kalenderjaar aanwijzen waarop winkels open mogen.

In Kedichem, Leerdam, Oosterwijk en Schoonrewoerd (voormalige gemeente Leerdam):
Het college kan ten hoogste 8 zon- en feestdagen per kalenderjaar aanwijzen waarop winkels open mogen.

Deze regels blijven gelden, wanneer in een kern de opkomstdrempel van 33% niet wordt gehaald of wanneer ten minste 50% van een kern nee stemt.