Digitaal zaken doen met de gemeente

Vraag

Digitaal zaken doen met de gemeente

Antwoord

Het wordt steeds gebruikelijker om via internet zaken te regelen, ook met de gemeente. De gemeente Vijfheerenlanden investeert daarom in een goede digitale dienstverlening.

Dat betekent dat u via onze website producten kunt aanvragen, een melding kunt doen en digitaal wijzigingen kunt doorvoeren in lopende zaken. Dit kan allemaal vanuit huis en voor het merendeel van deze zaken hoeft u niet meer naar een van onze kantoren te komen.

Inwoners

Om digitaal zaken te kunnen doen met de gemeente Vijfheerenlanden heeft u als persoon een DigiD nodig met betrouwbaarheidsniveau Midden. Dat betekent dat u als extra controle een code via sms ontvangt. U kunt ook de speciale DigiD app gebruiken. DigiD is een digitaal identificatiemiddel waarmee u online kunt aantonen wie u bent. Dit zijn dan ook vertrouwelijke gegevens die u aan niemand uit mag lenen. Als u nog geen DigiD hebt, dan kunt u deze aanvragen op digid.nl.

Bedrijven

Wilt u met uw bedrijf zaken doen met de gemeente, dan heeft u een eHerkenningsmiddel nodig. Dit is een digitaal identificatiemiddel waarmee u online kunt aantonen van welk bedrijf u bent. U vraagt dit aan op naam van uw bedrijf, maar het middel is gebonden aan een medewerker van uw bedrijf. U kunt dus meerdere eHerkenningsmiddelen hebben per bedrijf. Voor een eHerkenningsmiddel kunt u bij meerdere bedrijven terecht. De gemeente Vijfheerenlanden accepteert alle aanbieders. Let er wel op dat u een eHerkenningsmiddel aanvraagt met veiligheidsniveau 2+ of hoger.

Mijn Vijfheerenlanden

Als u bij de gemeente Vijfheerenlanden een aanvraag heeft ingediend met DigiD of eHerkenning, dan kunt u de status van uw aanvraag inzien via Mijn Vijfheerenlanden. U kunt hier gegevens vinden over de aanvraag en de status, contact opnemen met de behandelend ambtenaar en in sommige gevallen ook delen van uw aanvraag wijzigen. Dit overzicht bevat ook historie van uw afgehandelde aanvragen. Met Mijn Vijfheerenlanden heeft u dus een digitaal archief van uw zaken bij de gemeente Vijfheerenlanden.

Online betalen

Aan sommige producten zijn kosten verbonden. Bij het invullen van deze webformulieren komt u na de laatste vraag terecht bij onze internetkassa. Om online te kunnen betalen heeft u uw mobiele telefoon, uw bankapp of uw kaartlezer nodig. Dit verschilt per bank. Betaalt u liever achteraf met een bankoverschrijving, dan kunt u dat aangeven aan het einde van het aanvraagproces. Kijk op vijfheerenlanden.nl voor meer informatie.