Er op uit in Vijfheerenlanden

Vraag

Er op uit in Vijfheerenlanden

Antwoord

De gemeente Vijfheerenlanden ligt voor een groot deel in het Groene Hart. Een schitterend poldergebied met mooie rivieren dat uitnodigt om te gaan wandelen, fietsen of varen.

Aan de noordkant ligt de Lek en in het zuiden de Linge, meer naar het westen ligt de Oude Zederik. Langs deze waterwegen vindt u de historische stadjes Ameide, Vianen en Leerdam.

Ameide

Ameide is een historisch stadje met veel 17e eeuwse panden. Het ligt aan rivier de Lek. De jaarlijkse paardenmarkt op de Prinsengracht in oktober is een levendige traditie. Vlakbij Ameide ligt natuurgebied de Zouweboezem. In en rondom Ameide kunt u prachtige wandelingen en fietstochten maken.

Vrijstad Vianen

Vianen werd ooit aangelegd als een vestingstad. Dit is nog steeds terug te zien in het stratenpatroon, de stadsmuren en de Lekpoort. Er zijn overal verwijzingen te vinden naar de rijke geschiedenis van Vianen. Er zijn ruim 190 rijksmonumenten en dus vindt u op bijna elke hoek van de straat de historie van Vianen. Bijvoorbeeld bij de waterpomp op de Voorstraat en monumentale gebouwen als het Stadhuis. De verbondenheid van de invloedrijke familie Van Brederode met Vianen is terug te vinden in de Grote Kerk en in het Stedelijk Museum, en de vele monumentale panden vertellen elk hun eigen verhaal. Ook in Vianen is elk jaar in oktober een paardenmarkt. Door de historische binnenstad kunt u heerlijk wandelen. U kunt een wandelroute afhalen bij het VVVkantoor maar u kunt er ook een rondwandeling onder begeleiding van een stadsgids boeken. Winkelen in Vianen is verrast worden door de vele bijzondere en lokale winkels. Meer weten? Kijk op vrijstadvianen.nl.

Leerdam Glasstad

Leerdam wordt niet voor niets de glasstad van Nederland genoemd. Al sinds 1765 wordt in Leerdam dagelijks op ambachtelijke wijze aan de pijp glas geblazen. Wilt u dit proces eens van dichtbij bekijken? Breng dan een bezoek aan de eeuwenoude fabriek van Royal Leerdam Crystal óf stap op de werkvloer in de glasblazerij. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is met glas? Ga dan eens langs bij het Nationaal Glasmuseum, ofwel dé glazen schatkamer van Nederland. Maar er is nog veel meer… Proef de Leerdammer kaas in het proeflokaal, bezoek een van de Leerdamse musea, laat u rondleiden door een stadsgids of maak een boottocht over de Linge. Blaas uit aan de pittoreske Zuidwal onder het genot van wat lekkers of shop wat leuks in het compacte, gezellige centrum. In Leerdam is voor iedereen wel iets leuks te doen. Kijk voor meer informatie op leerdamglasstad.nl.

Wandelen en fietsen

De natuur in Vijfheerenlanden is in alle jaargetijden prachtig: het ideale startpunt voor een fiets- of wandeltocht. U kunt heerlijk door de polder dwalen, fietsen langs een van de rivieren of door de uiterwaarden, over de Diefdijk, door het Viaanse Bos en in polder Bolgerijen.

Molenfietsroute (48 km)
Molens, hét symbool voor Nederland. Fiets met de molenfietsroute langs verschillende molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.
Download de route op leerdamglasstad.nl

Waterwerkenfietsroute (29 km)
Fiets door het mooie waterlinielandschap boven- en onderlangs de Lek. Een indrukwekkend dagje uit met prachtige forten, imposante waaiersluizen en de historische stadjes Vreeswijk, Vianen en Culemborg. De route vindt u op de website nieuwehollandsewaterlinie.nl.

Meer fiets- en wandelroutes vindt u op:
leerdamglasstad.nl
vrijstadvianen.nl
groenehart.nl
toproutenetwerk.nl
fietsnetwerk.nl
zuidhollandslandschap.nl
utrechtslandschap.nl
fietsknoop.nl
mooisteroutes.nl
route.nl
nieuwehollandsewaterlinie.nl