Graag stellen wij alle dorpen en steden van Vijfheerenlanden kort aan u voor

Vraag

Graag stellen wij alle dorpen en steden van Vijfheerenlanden kort aan u voor

Antwoord

Everdingen

Een dijkdorp met karakter, met ongeveer 1.275 inwoners. De oude kern met veel kleine huisjes ligt op en tegen de Lekdijk. De nieuwere woningen uit de jaren ‘60/’70 liggen daar weer tegenaan. Ten westen van het dorp ligt knooppunt Everdingen, een veelbesproken kruising van de rijkswegen A2 en A27. In de omgeving kunt u prachtige wandelingen maken. De Everdinger- en Goilberdingerwaard is een natuurgebied in de uiterwaarden van de Lek en een rondje om Fort Everdingen is de moeite waard. Fort Everdingen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een verdedigingslinie van 85 kilometer lang en daarmee het grootste rijksmonument van Nederland.

Ameide

In het noordoosten van Vijfheerenlanden, ligt de stad Ameide. Het ligt aan de rivier de Lek en aan de oostkant ligt de rivier de Oude Zederik. Het heeft ongeveer 3.500 inwoners en circa 1.400 woningen. Het is één van de oudste steden met stadsrechten. Een privilege dat in 1277 aan Ameide werd toegekend door Floris V. Ameide heeft veel monumentale panden. Zo zijn veel (winkel)panden uit de 17e eeuw beschermd stadsgezicht. Waaronder het fraaie Stadhuis, dat regelmatig wordt gebruikt voor officiële gelegenheden en trouwerijen. ’s Zomers vaart voetveer De Overkant tussen Ameide en Lopik.

Hagestein

Vroeger stond Hagestein voornamelijk bekend om kasteel Hagestein. In 1382 verleent Jan van Arkel stadsrechten aan Hagestein, waardoor de heer van Vianen zich bedreigd voelde. Samen met de graaf van Holland en de bisschop van Utrecht zorgt hij voor de vernietiging van Hagestein. Het platgebrande Hagestein werd toegewezen aan de bisschop van Utrecht. In 1820 werd het dorp weer bij Zuid-Holland gevoegd. Het dorp heeft een eigen karakter en een hechte gemeenschap met ruim 1.450 inwoners. Het is vooral bekend door het grote stuw en sluizencomplex in de Lek. Met twee hefbomen in de stuw kan de waterafvoer van de rivier geregeld worden. Gezamenlijk kunnen deze stuwen een groot deel van de waterhuishouding van Nederland regelen.

Hoef en Haag

Dorps, sfeervol en helemaal nieuw. Dat is Hoef en Haag, een nieuwbouwplan van 1.800 woningen tussen Vianen en Hagestein. Ideaal voor wie op zoek is naar een ruim huis in deze groene, historische omgeving aan de Lek. Door de unieke ligging aan de rivier heeft water een belangrijke rol in de nieuwe wijk. Maar niet alleen zwemmen in recreatieplas Everstein of wandelen langs de Lek maakt Hoef en Haag een fijne plek om te wonen. Alle voorzieningen zijn bij de hand. Hagestein is op korte loopafstand en via de Lekdijk fiets je in tien minuten naar Vianen.

Hei- en Boeicop

Lucht, water, groen, rust en ruimte. Een oerhollands landschap en het échte dorpsgevoel. Een klein, agrarisch dorp met lintbebouwing waar zo’n 1.100 mensen wonen. Aan beide kanten van de weg staan prachtige monumentale boerderijen en woningen, gescheiden door een weg en een wetering met boogbruggetjes. De kleine dorpskern beschikt over een goed voorzieningenniveau, zoals een basisschool, dorpshuis, sportzaal, restaurant, weekmarkt, voetbalvereniging HSSC’61 en nog veel meer.

Kedichem 

Langs de Linge tussen Arkel en Oosterwijk ligt het dorp Kedichem (‘Kekum’) met ongeveer 1.000 inwoners. Het dorp is waarschijnlijk rond het jaar duizend ontstaan op een oeverwal. In het verleden heeft Kedichem veel last gehad van dijkdoorbraken. Omdat het gebied regelmatig overstroomd raakte, werd het rond 1100 bedijkt. Het dorp beschikt over onder andere een zwembad, een tennisbaan en een haventje met aanlegsteigers. Daarnaast is er een kinderspeeltuin, dorpshuis, basisschool en een kerk. De graslanden langs de Linge bij Kedichem vormen een belangrijke broed en pleisterplaats voor vogels.

Leerbroek

Landelijke rust, ruimte en groen. Dorpsgenoten, jong en oud, zijn verknocht aan dit dorp. De markante toren van de dorpskerk van de Hersteld Hervormde Gemeente vormt al bijna 600 jaar het herkenbare middelpunt van het dorp Leerbroek. In Leerbroek wonen circa 1.700 mensen. Vlakbij het centrum ligt sinds 2013 ‘Hof van Leerbroek’. Naast een woonfunctie voor senioren is deze locatie ook belangrijk voor andere dorpsbewoners. Er is een huisarts, apotheek, fysiotherapeut en een zorgpunt gevestigd. Regelmatig zijn er in het Hof van Leerbroek activiteiten voor en door dorpsbewoners. Naast het dorpshuis De Schakel en een eigen basisschool heeft het dorp ook een eigen zwembad.

Lexmond

Lexmond ligt aan de rivier de Lek in een landelijke omgeving met veel landbouwbedrijven. Landelijke rust in het buitengebied, met een bruisende dorpskern. De ongeveer 3.150 inwoners maken gebruik van veel voorzieningen. Het dorp heeft een supermarkt, kinderopvang, apotheek, tandarts, een reisbureau en zelfs een schuttersgilde ‘St Martinus en St Antonius Lexmond en Hei- en Boeicop’.

Leerdam

Leerdam is van oudsher een vestingstad. De plaats was vroeger geheel omgracht, ommuurd en omwald. Helaas werden tussen 1822 en 1870 de stadspoorten gesloopt en de stadsgracht deels gedempt. Nu is alleen de Zuidwal nog overgebleven, die in de jaren ’60 en ‘90 van de 20e eeuw fraai is gerestaureerd, compleet met de zogenaamde ‘Muizentorens’. De stad is het centrum van de Nederlandse glaskunst. Het Nationaal Glasmuseum, de Glasfabriek, de Internationale Glaskunstbeurs en de Glasdagen trekken elk jaar veel bezoekers. Leerdam, ook wel Leerdam Glasstad, telt ongeveer 21.000 inwoners.

Tienhoven aan de Lek

Aan de Lek ligt het plaatsje Tienhoven aan de Lek met 760 inwoners. De dorpskern is heel klein en ligt rond de kerk, die in een bocht aan de dijk ligt. Vanaf die dijk hebben de inwoners een weids uitzicht over de uiterwaarden. Het grootste gedeelte van het dorp ligt tegen Ameide aan. Inwoners van Tienhoven aan de Lek en Ameide maken dan ook gebruik van elkaars voorzieningen en verenigingsleven.

Nieuwland

Met een geschiedenis die terug gaat tot het jaar 1025 is Nieuwland één van de oudste dorpen in de gemeente Vijfheerenlanden. Het kenmerkende polderlandschap is een lust voor het oog. Alle ruimte voor de natuur. Vanuit de polder ziet men in de verte de toren van de van oorsprong 13e eeuwse Sint Barbara kerk liggen. Nieuwlanders wonen hier graag. Het dorp beschikt over veel voorzieningen. Voorzieningen die voor een dorp met slechts 1.400 inwoners van een opvallend hoog niveau zijn. Een peuterspeelzaal, basisschool en een dorpshuis. Dorpshuis Het Brandpunt wordt geleid door inwoners van Nieuwland.

Oosterwijk

De Lingedijk, de Noorderlingedijk, de Koenderseweg en de Oudendijk zijn allemaal bekende straten aan de dijk in Oosterwijk. Daarnaast vormt het Kerkelaantje de kern van het dorp. Het dorp bestaat uit ongeveer 220 inwoners verdeeld over 80 huizen. Een fietstocht over de dijk langs de Linge is vooral in het voorjaar erg mooi, als de fruitbomen in bloei staan. De graslanden langs de Linge zijn een belangrijke broed en pleisterplaats voor vogels. Bij Oosterwijk is een parkeer- en picknickplaats om van dit mooie rivierlandschap te genieten.

Meerkerk 

Wie aan komt rijden in Meerkerk ziet gelijk de witte watertoren. Tegenwoordig is de toren in gebruik als bedrijfsen kantoorruimte. Meerkerk heeft 3.740 inwoners. Het dorp beschikt over talrijke winkels in het gezellige centrum, waar ook bewoners vanuit naburige dorpen graag komen winkelen. Er is een bruisend verenigingsleven en er zijn veel voorzieningen aanwezig. Langs de A27 ligt bedrijventerrein Meerkerk. Bij de afslag Meerkerk is een busstation (ov-overstappunt).

Schoonrewoerd 

Tussen Leerdam en Zijderveld ligt Schoonrewoerd met 1.600 inwoners. Vlakbij het dorp ligt de Diefdijk, die al eeuwenlang de polders beschermt tegen overstromingen. Een van de mooiste wielen en zeker het grootste van Nederland is het Schoonrewoerdse wiel of Wiel van Bassa. Het is ontstaan bij een dijkdoorbraak. Rond het wiel loopt een wandelroute, die ook voert langs hoogstamfruitboomgaarden, het Dordtse Huis, de boerderij Het Kruithof en het voormalige waterschapshuis met de wapens van Holland en de Alblasserwaard. Rondom Schoonrewoerd zijn verschillende fiets- en wandeltochten te maken door het besloten polderlandschap met zijn grienden, bloemrijke graslanden en geriefbosjes.

Vianen 

Het centrum van Vianen is middeleeuws. Binnen de veertiende- eeuwse grachten en muren is het stratenpatroon uit die tijd bewaard gebleven. Uit alle opvolgende eeuwen bleven veel bouwwerken intact. De historische binnenstad van Vianen is verrassend mooi en in het buitengebied kunt u heerlijk wandelen langs de uiterwaarden van de rivier de Lek. De stad Vianen is uitgegroeid tot een belangrijke forensenplaats, met twee belangrijke Rijkswegen, de A2 en A27, die het gebied doorkruisen. De plaats Vianen heeft ongeveer 16.000 inwoners, drie bedrijventerreinen (De Biezen, De Hagen, Gaasperwaard) en acht scholen.

Zijderveld 

Het dorp Zijderveld is met circa 800 inwoners het kleinste én het oudste plaatsje van de gemeente. Ongeveer 3.500 jaar geleden vestigden zich hier de eerste bewoners. Zijderveld heeft enkele historische boerderijen. In het begin van de negentiende eeuw is de oorspronkelijk vijftiende eeuwse kerk herbouwd. Zijderveld behoorde lange tijd tot het gebied van de heren van Culemborg. In 1820 werd het dorp toegevoegd aan de provincie Zuid-Holland en sinds 1986 hoort het bij Vianen.