Nieuwe verlichting in Leerdam

Vorige week maandag heeft wethouder Christa Hendriksen de eerste nieuwe lichtmast in Leerdam aangesloten. Hiermee gaf zij het startsein voor een omvangrijk vervangingsproject van de openbare verlichtingsinstallatie in Leerdam Noord en langs de doorgaande wegen in Leerdam.

Vorige week maandag heeft wethouder Christa Hendriksen de eerste nieuwe lichtmast in Leerdam aangesloten. Hiermee gaf zij het startsein voor een omvangrijk vervangingsproject van de openbare verlichtingsinstallatie in Leerdam Noord en langs de doorgaande wegen in Leerdam. In totaal worden er 505 lichtmasten en 492 armaturen vervangen.

Er is gekozen voor een nieuw type lichtmast dat er voor zorg dat het licht beter boven de openbare weg komt. De nieuwe armaturen zijn voorzien van de nieuwste led-techniek. Dat levert een aanzienlijke energiebesparing en CO2 reductie op. Ook zorgt het voor een besparing op de onderhoudskosten. 
Bovendien hebben de nieuwe armaturen t een besturingssysteem waarmee op afstand gecontroleerd kan worden of er brand of storing is. Ook kan zo de hoeveelheid licht geregeld worden. Daardoor kunnen we beter inspelen op klachten en meldingen van teveel of juist te weinig licht. 
De vrijkomende materialen die geen nieuwe bestemming krijgen worden gedemonteerd en gerecycled als grondstof voor nieuwe producten.
 
Bij de voorbereiding van werkzaamheden bleek dat er op een aantal locaties in Leerdam-Noord een openbare lichtmast in de particuliere achtertuin staat. Wellicht omdat u in het verleden grond van de voormalige gemeente Leerdam heeft gekocht. 
Wij vinden dit vanwege bereikbaarheid bij klachten of storingen onwenselijk. Daarom willen wij deze lichtmasten naar openbaar terrein verplaatsen. Woont u in Leerdam-Noord en staat er bij u een lichtmast in de achtertuin, stuur dan een mailbericht naar de projectleider, de heer Van Ommeren. Hij maakt in overleg met u en aannemer Heijmans een afspraak om de lichtmast te verplaatsen.

Het gaat om de volgende straten: Akkerwindelaan, Boeylaan, Bogerd, Brunellaan, Buizerdstraat, Dimmerlaan, Dirk Karsstraat, Donk, Drossaardslaan, Eiland, Griend, Hagahof, Hazeleger, Hoffmanstraat, Hooikamp, IJsvogellaan, Koekoekstraat, Lisdoddelaan, Loosdorp, Mussenpad, Noorderveld, Ooievaarlaan, Recht van Ter Leede, Sarvaasstraat, Sperwerlaan, Spreeuwstraat, Valkhof, Van Coehoornstraat, Van Egmondstraat, Van Lannoystraat, Van Leyenburgstraat, Van Naaldwijcklaan, Velduilstraat, Verstolkstraat, Violierlaan, Weegbreelaan, Weide, Zwaluwpad.