Afval scheiden

In de gemeente Vijfheerenlanden wordt zoveel mogelijk gescheiden bij de afvalverwerking en -verzameling.

Reinigingsdienst Waardlanden

Woont u in Ameide, Hei- en Boeicop, Kedichem, Leerbroek, Leerdam, Lexmond, Meerkerk, Nieuwland, Oosterwijk, Schoonrewoerd, Tienhoven aan de Lek dan haalt Reinigingsdienst Waardlanden het afval bij u op. U kunt meer lezen over afval scheiden op de website van Reinigingsdienst Waardlanden.

Ga naar de website van Waardlanden

Bent u inwoner van Everdingen, Hagestein, Hoef en Haag, Vianen of Zijderveld?

De Stadswerf haalt uw afval op. Hieronder leest u hoe dit werkt. Hieronder leest u hoe dit werkt:

Gescheiden afvalinzameling

De inzameling en verwerking van afval vindt zo veel mogelijk gescheiden plaats.

 • grijs: restafval
 • groen: groente-, fruit- en tuinafval (gft)
 • blauw: papier

Welk afval moet in welke bak?

Heeft u twijfels over welk afval in welke bak hoort? De Afvalscheidingswijzer wijst u de juiste bak voor uw afval. Dit gaat zo: Vul in om welk soort afval het gaat. De wijzer vertelt u dan wat de juiste bak is.

Huishoudelijk afval

Woont u in een laagbouwwoning? Dan heeft u een minicontainer. Kijk op de afvalkalender om te zien wanneer het afval wordt opgehaald. Woont u in een flat? Gebruik dan de ondergrondse afvalcontainers voor uw afval.

Papier

In kernen en wijken met laagbouwwoningen halen verenigingen het oud papier op. Bij hoogbouw staan bovengrondse papiercontainers. Hier kunt u altijd uw oude papier weggooien. U kunt uw oude papier ook naar de Stadswerf brengen.

Glas

Op verschillende plaatsen staan glasbakken. Doe hierin uw witte (=doorzichtig), bruine of groene glas. Bij de Stadswerf staat een bak speciaal voor vlak glas (ruiten en spiegels).

Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD)

PMD verzamelt u in de speciale lichtgele plastic zakken. De PMD-zakken zijn gratis. Haal de PMD-zakken op de volgende locaties:

Vianen

 • Supermarkt Jumbo (Lijnbaan 7, 4132 CB Vianen‎)
 • Supermarkt AH (Lijnbaan 11, 4132 CB Vianen)
 • Supermarkt COOP (Ursulinenhof 77-79, 4133 DC Vianen)
 • Stadhuis (Voorstraat 30, 4132 AS Vianen)
 • Stadswerf/milieustraat (Sportlaan 4, 4131 NN Vianen)

Everdingen

 • Buurtwinkel Winkel&zo / Dorpshuis Knooppunt (Graaf Florisstraat 4b 4121 EL Everdingen)

Hagestein

 • Firma Chr. de Leeuw & Zonen (Achterweg 57, 4124 AE Hagestein)

Zijderveld

 • Dorpshuis De Krooshof (Sidewende 1, 4122 GX Zijderveld)

PMD wordt huis aan huis ingezameld. Dit is in dezelfde week als het gft-afval. Kijk op de afvalkalender om te zien wanneer we het komen ophalen. Zet de PMD-zak op dezelfde plek buiten als uw minicontainer. Bij de winkelcentra en dorpskernen staan ook bovengrondse PMD-containers waar u uw verpakkingsafval kunt weggooien.

Klein chemisch afval (KCA)

Klein chemisch afval (KCA) mag vanwege het milieu niet bij het restafval. Dit zijn bijvoorbeeld batterijen, verfproducten en spaarlampen. Geef klein chemisch afval af bij de Stadswerf. Lege batterijen kunt u afgeven bij supermarkten en bouwmarkten. Injectienaalden en medicijnen kunt u afgeven bij de apotheek.

Grofvuil

Grofvuil kan bestaan uit onder andere meubels, tuinmeubelen en ander huisraad. Harde kunststof spullen vallen hier ook onder, zoals emmers, kratten en plastic speelgoed. U kunt uw grofvuil gratis afgeven bij de milieustraat op de Stadswerf. De Stadswerf haalt grofvuil ook op. Maak hiervoor een afspraak (contactgegevens staan hieronder). Kijk in de tabel met afvaltarieven voor de kosten. U betaalt altijd voorrijkosten voor het ophalen. 

Herbruikbare goederen en kleding 

Spullen die nog goed zijn, kunt u ook bij de Stadswerf brengen. Hier staat een container van de Kringloopwinkel. Wilt u herbruikbare goederen en kleding laten ophalen? Bel dan naar de Kringloopwinkel Vianen via 0347 345 859.

Bouwafval

Breng uw bouwafval zelf naar de Stadswerf. U mag 1 keer per maand gratis 0,25 m3 bouwafval brengen. Heeft u meer bouwafval? Dan betaalt u extra. Kijk in de tabel met afvaltarieven voor de kosten. Een 0,25 m3 is ongeveer hetzelfde als de inhoud van een grote grijze minicontainer van 240 liter. Wij kunnen dit bouwafval ook komen ophalen. Bouwafval kan bestaan uit bijvoorbeeld stenen, keukenblokken, schuttingen, bielzen of vlonders. Een boomstronk valt ook onder bouwafval. 

Wit- en bruingoed

Witgoed en bruingoed is de verzamelnaam voor huishoudelijke apparaten, zoals televisies, wasmachines, koelkasten en computers. Ook een kruimeldief, batterijlader of hogedrukreiniger kunt u inleveren op de Stadswerf. Wit- en bruingoed kunt u ook laten ophalen door de Stadswerf. Wist u trouwens dat een leverancier die een nieuwe wasmachine bij u aflevert, uw oude machine ook weer kan meenemen?

Let op: We halen afval alleen op de maandagen op afspraak op. We komen niet op feestdagen. Wilt u afval laten ophalen? Geef dit dan uiterlijk de vrijdag ervoor, vóór 12:30 uur door op 0347 369 911.

Contactgegevens

Stadswerf
Sportlaan 4 
4133 NN Vianen
0347 369 911