Café-UP Lexmond: als het over jonge kinderen gaat

Sigrid en Ronald Mourik besloten samen met vier andere jonge ouders rond 2015 een ontmoetingsplaats van ouders voor ouders op te zetten. Sindsdien kunnen mensen daar vier keer per jaar laagdrempelig kennis opdoen en ervaringen delen.

Jonge ouders merken vaak dat er rondom kinderen veel wel, maar ook veel níet gedeeld wordt. De idee van de ‘roze wolk’ lijkt leidend te zijn: alles moet soepel en als vanzelf gaan en problemen – groot of klein – meldt je dus niet. Toch blijken ouders wel degelijk de behoefte te hebben laagdrempelig dingen te delen en van elkaar te leren. Daarom besloten Sigrid en Ronald Mourik samen met vier andere jonge ouders rond 2015 een ontmoetingsplaats van ouders voor ouders op te zetten. Sindsdien kunnen mensen daar vier keer per jaar laagdrempelig kennis opdoen en ervaringen delen. Sigrid Mourik vertelt er enthousiast over.

Geen handleiding

“Mensen met kinderen lopen regelmatig tegen dingen aan. Een kind huilt veel, slaapt slecht of wil bijvoorbeeld niet eten. Maar ook thema’s als het omgaan met beeldschermen of social media houden veel ouders bezig”, vertelt Sigrid. “Omdat je bij een kind geen handleiding meegeleverd krijgt, is het fijn dingen met elkaar te bespreken en van elkaar te kunnen leren. Daarom wilden we een ontmoetingsplek realiseren voor ouders uit Lexmond. Toen we dat idee voorlegden aan Guus en Marja de Bruyn van Café De Gouden Leeuw, waren ze gelijk enthousiast en boden ons kosteloos hun caféruimte aan. Zo zijn we begonnen.”

Hoe het werkt

“We zorgen voor sprekers, gebruiken Facebook om onze avonden aan te kondigen en regelen de inloop. Ouders hoeven zich niet op te geven en er zijn – behalve voor de eigen drankjes – geen kosten aan de avonden verbonden. Mensen lopen vanaf 20.00 uur binnen. Er is dan nog tijd voor een kopje koffie en een praatje. Ook na het inhoudelijk deel van de avond blijven er vaak nog ouders plakken voor de contacten. Ouders waarderen de laagdrempeligheid, de inhoud van de avonden én de mogelijkheid tot ontmoeten erg.”

Inhoud en contact

Bij één van de eerste avonden, een avond over levensreddend handelen, zat het café helemaal vol. Dat leverde een bestand op van mensen die graag van de activiteiten van Café-UP op de hoogte willen blijven. Sindsdien bezoeken sommigen elke Café-UP-avond en zijn er mensen die alleen komen als het thema ze aanspreekt. Op basis van de behoeften van bezoekers komen er steeds nieuwe onderwerpen op de agenda. Daarnaast is aan het Sociaal Team gevraagd welke behoeften zij signaleerden. Tot nu toe kwamen onderwerpen als slapen, eten en snoepen, timemanagement voor gezinnen en communiceren met kinderen aan bod. In april wordt een avond over Lyme georganiseerd. De onderwerpkeuze is bij Café-UP dus heel breed. 

Ouder-kind activiteiten

Sigrid: “Er worden al best veel activiteiten voor kinderen georganiseerd. Als ouder breng je je kind daar heen en dan vertrek je weer. Wij dachten dat het juist leuk zou zijn zaterdagmiddagen te organiseren voor kinderen én ouders. Je lacht dan met elkaar om de poppenkast, knutselt lekker samen aan de biljarttafel en geniet ook van alle andere ouders en kinderen die er zijn. Marja en Guus zorgen dat er na die middagen ook kindermenuutjes te krijgen zijn. Wie dat leuk vindt en tijd heeft, kan aansluitend dus gezellig met zijn of haar kind blijven eten.”

Wind in de zeilen

“We hebben rondom ons initiatief altijd de wind mee gehad”, vertelt Sigrid. “Bijvoorbeeld met Marja en Guus die de ruimte beschikbaar stellen en met mensen die vrijwillig de inhoud van een avond willen verzorgen. Maar ook nu het niet altijd meer lukt sprekers op vrijwillige basis te regelen, krijgen we volop medewerking. Van de gemeente bijvoorbeeld. Die bleek voor ons klaar te staan toen we om ondersteuning vroegen voor ons burgerinitiatief. We zijn daar heel blij mee. En veel ouders met ons.”

Meer informatie 

Voor zover bij Café-UP bekend, zijn er nog geen gelijksoortige initiatieven in Vijfheerenlanden ontwikkeld. Sigrid: “Daarom is het ook goed dat u, als lezer van deze nieuwsbrief, weet dat geïnteresseerde ouders van buiten Lexmond ook welkom zijn bij ons. En kent u iemand die ons initiatief op een andere plek wil navolgen? Dan zijn we natuurlijk graag bereid onze ervaringen te delen.”

Meer informatie over Café-UP vindt u op hun Facebookpagina. Bellen of mailen met Sigrid kan natuurlijk ook via 06 3087 1897 of cafe-up@outlook.com.