Koningsdag-toespraak

In een toespraak vanaf de watertoren in Meerkerk feliciteert burgemeester Sjors Fröhlich Zijne Majesteit de Koning met zijn verjaardag en zet hij 11 gedecoreerden in het zonnetje.

In een toespraak vanaf de watertoren in Meerkerk feliciteert burgemeester Sjors Fröhlich Zijne Majesteit de Koning met zijn verjaardag en zet hij 11 gedecoreerden in het zonnetje.

Bekijk en luister de toespraak online, of lees de tekst hieronder.

Toespraak Koningsdag 2021, burgemeester Fröhlich

Majesteit, van harte gefeliciteerd met uw verjaardag. Vanaf de watertoren in Meerkerk, met een prachtig uitzicht over onze gemeente Vijfheerenlanden; proficiat met de verjaardag. U bezoekt vandaag de High Tech Campus in Eindhoven. Ik wens u en uw gezin een hele interessante en gezellige dag. 

Gezelligheid met elkaar

Beste inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden, ook u van harte gefeliciteerd met onze koning. Opnieuw moet ik mijn koningsdag-toespraak beginnen met de vraag: wie had dit kunnen bedenken? Twéé jaar achter elkaar vieren we Koningsdag in onze gemeente niet op de traditionele wijze: met elkaar, in groten getale, struinend, bijpratend, zingend, dansend, een beetje drinkend, op vrijmarkten, bij aubades, tijdens tentfeesten. We verlangen naar gezelligheid en vooral naar gezelligheid met elkaar. Zeker op een dag als vandaag waarop dat altijd vanzelfsprekend was. Mijn hoop en verwachting is, dat het nu niet lang meer zal duren tot we inderdaad weer met elkaar kunnen feestvieren. 

Plannen voor vandaag

Tot die tijd zijn meerdere digitale alternatieven bedacht door onze eigen Oranjeverenigingen en –stichtingen. Daar ben ik ongelofelijk trots op! En een jaar corona blijkt veel mensen nóg creatiever te hebben gemaakt. Wat dacht u bijvoorbeeld van: de Termeise TikTok Challenge, een online Koningsavond Kwis, een fotowedstrijd, Koningsdag-fietstochten, Heel Meerkerk Bakt, een seniorenbrunch bij u thuis of stoepkrijtwedstrijden, oftewel de ‘Street Graffiti Challenge’! Had u nog geen plannen voor vandaag? Of kan er misschien nog iets bij? Kijk dan nog even op de website van uw Oranjevereniging voor tips, ideeën en inspiratie.

Dank jullie wel

Tegen alle besturen en vooral de vrijwilligers van onze Oranjeverenigingen en –stichtingen wil ik, vanuit de grond van mijn hart, zeggen: dank jullie wel. Dank jullie wel, voor het organiseren van gezellige activiteiten in onze steden en dorpen, ondanks alle beperkingen. Zo zijn we op afstand, toch een beetje samen. 

Lintjesregen

Over tradities gesproken… Tijdens de Lintjesregen gisteren heb ik 11 inwoners mogen vertellen dat zij benoemd zijn tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze mensen hebben zich jarenlang vrijwillig ingezet voor anderen of de samenleving. Net als vorig jaar heb ik hen tijdens een live radio-uitzending gebeld en hen verrast met dit bijzondere nieuws. Aanstaande vrijdag mag ik de Koninklijke onderscheidingen uitreiken in heel klein comité en helaas alleen in digitale aanwezigheid van familie, maar we gaan er een mooi feestje van maken. Om deze mensen nu ook een beetje in het zonnetje te zetten, noem ik graag de gedecoreerden:

Wonend in Everdingen: Ron van Zal en Willem Bruls. In Kedichem: Tonny Jaskulak-Wijnen. In Leerbroek: Sjaak Versluis. In Leerdam: Johan den Hartog, Cor Garskamp, Eef Kortlever en Cees van Ooijen. In Lexmond: Jaap van Reeuwijk. En wonend in Vianen: Marijke Voogt-Hoogwerf en Elly Ariaans-Heijstek. Nogmaals, van harte gefeliciteerd en we zien elkaar aanstaande vrijdag. 

Houd vol!

Beste inwoners. Er lijkt nu écht licht aan het einde van de tunnel. Blijf de maatregelen volgen. Het is zo belangrijk. Doe het voor jezelf en voor die ander. Houd nog even vol.

Proost, op onze koning!