Bewonersbrief 11 maart 2022

Opvang in gemeentehuis

Beste omwonenden van het gemeentehuis,

Vorige week hebben wij de directe omgeving van het gemeentehuis in Meerkerk geïnformeerd over ons aanbod om vluchtelingen uit Oekraïne in het gemeentehuis van Meerkerk op te vangen. Vandaag hebben we gehoord dat het Rijk gebruik maakt van dit aanbod.

Op maandag 14 maart 2022 arriveren er 82 vluchtelingen in het gemeentehuis.

Waarom meer vluchtelingen?

In een eerste inschatting gingen we ervan uit dat er plaats was voor circa 50 vluchtelingen. Er is echter behoefte aan veel opvangplekken in onze regio. Daarom hebben we een deel van de begane grond ook ingericht. Zodat er nu plek is voor 82 vluchtelingen.

Samenstelling groep

Wij verwachten dat de groep vluchtelingen die in het gemeentehuis komt wonen voornamelijk bestaat uit vrouwen en kinderen.

Hoe lang blijven de vluchtelingen?

Wij weten niet hoe lang de vluchtelingen blijven. Dat hangt af van de ontwikkelingen in Oekraïne. Wij hebben het gemeentehuis zo ingericht, dat zij er langere tijd kunnen blijven wonen, als dat nodig is. Het verblijf is tijdelijk. Wij richten ons de eerste dagen op de basisopvang. Daarna is het belangrijk dat de vluchtelingen mee gaan doen in onze samenleving.

Wilt u helpen?

De opvang van vluchtelingen kunnen wij niet alleen. Wilt u helpen als vrijwilliger op de opvanglocatie? Of wilt u een activiteit organiseren? Meld u dan aan via ons emailadres vluchtelingen@vijfheerenlanden.nl.

Als wij spullen nodig hebben, doen wij hiervoor een oproep via Stichting MeHoRo. Houd hiervoor de website www.mehoro.nl of de Facebookpagina MeHoRo in de gaten.

Hoe ziet de opvanglocatie eruit?

Wij nodigen u uit om vanmiddag, 11 maart 2022, tussen 16.00 en 17.00 uur een kijkje te komen nemen op de opvanglocatie. Van harte welkom! U kunt zich melden bij de hoofdingang.

Kan ik vanaf maandag nog in het gemeentehuis terecht?

De dienstverlening vanuit het gemeentehuis in Meerkerk gaat gewoon door. Op afspraak kunt u bij ons terecht. Ook de raadszaal blijft beschikbaar voor de raadsvergaderingen en de trouwzaal voor huwelijken.

Vragen?

Op onze website staat de meest actuele informatie en verwijzen we door naar websites voor algemene, landelijke bronnen. Ook vindt u daar de veel gestelde vragen en antwoorden.

Overige vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen kunt u stellen via vluchtelingen@vijfheerenlanden.nl.

Met vriendelijke groet,

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vijfheerenlanden,