Meerkerk verwelkomt vluchtelingen

Maandagochtend 14 maart 2022 kwamen 76 Oekraïense vluchtelingen aan in het gemeentehuis in Meerkerk. Burgemeester Sjors Fröhlich sprak warme woorden bij hun aankomst.

Maandagochtend 14 maart 2022 kwamen 76 Oekraïense vluchtelingen aan in het gemeentehuis in Meerkerk. Burgemeester Sjors Fröhlich sprak warme woorden bij hun aankomst. De inwoners van Meerkerk hebben jullie verwacht, zij staan naast jullie, zij helpen jullie, niet alleen vandaag. Zoals verwacht bestaat de groep voornamelijk uit vrouwen en kinderen. De jongste is een baby, de oudste is 60 jaar. In de bus vonden ook 10 honden en een kat hun weg naar Meerkerk.

Verbouw gemeentehuis

De gemeente Vijfheerenlanden heeft in zeer korte tijd en met hulp van velen een deel van de werkvertrekken van het gemeentehuis omgebouwd tot slaapkamers, speelkamer, eetkamer en keuken. Bureaus maakten plaats voor stapelbedden en ledikantjes, de ordners uit de kast voor linnengoed, puzzels en spelletjes. De lokale schoolkinderen tekenden voor een bijdrage aan een warme ontvangst, met kleurrijke tekeningen en slingers. Een groep vrijwilligers stond maandagochtend klaar, om de vluchtelingen welkom te heten en te begeleiden.

Informatiemiddag

Vrijdagmiddag konden omwonenden en raadsleden een kijkje nemen in de opvanglocatie. Een groot aantal bewoners zag het resultaat, er was bewondering voor het vele werk, maar ook afschuw voor de aanleiding. Spontaan bracht een van de omwonenden vrijdag een paar flessen aanmaaklimonade, een ander gaf speelgoed en een klein meisje stond haar dekbedovertrek van Frozen af.

Helpen?

Het is hartverwarmend dat velen iets willen betekenen. Wilt u iets bijdragen? Door spullen aan te bieden of u in te zetten als vrijwilliger? Bied dit aan door een e-mail te sturen naar vluchtelingen@vijfheerenlanden.nl, u kunt hier ook vragen wat er nodig is. Wij proberen vraag en aanbod zo op elkaar af te stemmen en te coördineren. Ook andere vragen over de opvang kunt u hier stellen, of neem een kijkje op onze pagina Vluchtelingen uit Oekraïne.