Vacature burgemeester

Gemeente Vijfheerenlanden zoekt een kroonbenoemde burgemeester.

Gemeente Vijfheerenlanden zoekt een kroonbenoemde (vaste) burgemeester. Deze zoektocht is een verantwoordelijkheid van de gemeenteraad. 

Foto huidige interim burgemeester met de vraag Wie wordt mijn opvolger?

Profielschets

De eerste stap van de zoektocht naar een kroonbenoemde burgemeester was het opstellen van een profielschets. Hierin staat wat er van de nieuwe burgemeester wordt verwacht en over welke eigenschappen hij of zij moet beschikken. Eigenlijk is het een soort van vacaturetekst. 
Via een online enquête konden inwoners meedenken bij deze stap.
Bijna 800 inwoners hebben hiervan gebruik gemaakt. De resultaten hiervan zijn toegevoegd aan de profielschets.

De profielschets is op 16 mei 2019 tijdens een speciale raadsvergadering overhandigd aan de Commissaris van de Koning. Daarna was de vacature van burgemeester Vijfheerenlanden echt een feit.

Vervolgprocedure

Het opstellen en overhandigen van de profielschets vormde de eerste stap in de zoektocht naar de eerste Kroonbenoemde (vaste) burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden. Volgende stap in dit proces was de openstelling per 17 mei 2019 van de burgemeestersvacature door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Sollicitaties moesten vóór 7 juni 2019 worden gezonden aan de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht.

Wij houden u via deze weg op de hoogte van het vervolgproces. Kijk voor meer informatie over de procedure van burgemeestersbenoemingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken op www.politiekeambtsdragers.nl/ambt-in-praktijk/benoemingen/burgemeesters

Mening inwoners

De periode dat de vacature geopend is, wil de gemeenteraad graag gebruiken om met inwoners in gesprek te gaan. Hoewel er al een enquête heeft plaatsgevonden, hecht de raad toch veel waarde aan deze extra gesprekken. Ze vormen namelijk belangrijke handvatten voor de sollicitatie gesprekken die later dit jaar gevoerd zullen gaan worden. Er is bewust gekozen om hiervoor geen speciale bijeenkomst te organiseren, maar aan te haken op activiteiten die toch al plaatsvinden. 

In de afgelopen weken is een afvaardiging van de raad in gesprek geweest bij de Open Eettafel in Lexmond, de koffieochtend in Huis ter Leede in Leerdam en is een aantal raadsleden gastvrij ontvangen bij ASVZ de Lingebolder in Leerdam.

Via deze weg nodigt de gemeenteraad zichzelf graag uit om ook bij uw activiteit aan te schuiven om in gesprek te gaan over de nieuwe burgemeester. We vragen hiervoor ongeveer een half uur van uw tijd. Staat u hiervoor open? Of heeft u specifieke vragen? Stuur dan een mail aan Joost-Jan Kool, raadsadviseur communicatie: j.kool@vijfheerenlanden.nl.