75 jaar Vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken en vieren we in Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Ook in de gemeente Vijfheerenlanden herdenken en vieren we deze belangrijke gebeurtenis. Dat doen we graag samen met u.

Lichtkunstwerk en optocht militaire voertuigen

Begin volgend jaar wordt een onderdeel van het nationale lichtkunstwerk ‘Levenslicht’ in de gemeente geplaatst. Dit tijdelijke kunstwerk is ter herdenking van 104.000 Nederlandse Holocaust-slachtoffers, waaronder ook slachtoffers uit de gemeente Vijfheerenlanden.

Op 5 mei 2020 organiseert de gemeente, in samenwerking met Arie Kooijman, een optocht van 70 militaire voertuigen die door de gemeente Vijfheerenlanden rijdt. De polygoonbeelden en foto’s van de bevrijding van ons land kent iedereen. Zwaaiende, feestende mensen, blije gezichten en colonnes legervoertuigen die door de straten rijden als teken van vrijheid. Deze sfeer willen we op 5 mei 2020 proberen terug te brengen in onze gemeente.

Doet u ook mee?

Om 75 jaar Vrijheid Vijfheerenlanden samen te vieren vragen we inwoners, ondernemers en vrijwilligers van verenigingen en stichtingen bij ons aan te sluiten. Bijvoorbeeld door het organiseren van een vrijheidsmaaltijd, tentoonstelling, lezing, bevrijdingsfeest of het ophalen van het bevrijdingsvuur. Er is van alles te bedenken! Door al deze initiatieven blijven verhalen over de Tweede Wereldoorlog verteld en vieren we met elkaar de vrijheid.

Gaat u aan de slag met het organiseren van een activiteit, dan komen we graag met u in contact via wijkambassadeurs@vijfheerenlanden.nl. Zo kunnen we eventueel initiatiefnemers met elkaar in contact brengen en kunnen we volgend jaar alle activiteiten bundelen en promoten.

Inspiratie en informatie

Wilt u graag inspiratie opdoen, meer weten over subsidiemogelijkheden of wilt u meer weten over 75 jaar Vrijheid Vijfheerenlanden, neem dan een kijkje op de website vijfheerenlanden.nl/75jaarvrijheid.