E-waste Race basisscholen
Een wedstrijd tussen tien basisscholen in de regio die de strijd met elkaar aangaan om zoveel mogelijk elektronisch afval in te zamelen, dat hergebruikt of gerecycled kan worden.
In Nederland wordt meer dan de helft van de totale hoeveelheid elektronisch afval nog niet gerecycled. Dat is zonde, want het zit vol waardevolle materialen en grondstoffen. Recyclen kan beter door het gemakkelijker én leuker te maken. Daarom organiseert Waardlanden in samenwerking met de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden de E-waste Race. Een wedstrijd tussen tien basisscholen in de regio die de strijd met elkaar aangaan om zoveel mogelijk elektronisch afval in te zamelen, dat hergebruikt of gerecycled kan worden.
De E-waste Race
Voorafgaand aan de E-Waste Race ontvangen leerlingen van tien basisscholen in de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden een leerzame en interactieve gastles van experts. Daarin komen zij meer te weten over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen. Zodat ze daarna daadwerkelijk hun steentje kunnen bijdragen aan het circulair maken van Nederland. Dat doen zij door de daaropvolgende weken zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Café. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op de website van E-waste Race. De leerlingen komen de spullen aan huis ophalen. Batterijen en accu’s worden niet ingenomen.
Een betere wereld begint op zolder
Oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.
De E-waste Race Waardlanden vindt plaats van 20 maart tot 13 april 2023. De race is een initiatief van Waardlanden en HVC. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt, zodat het kan worden hergebruikt of gerecycled.