Een gezonde groene voetbalvereniging

Energieneutraal worden is de stip op de horizon voor voetbalvereniging SC Everstein.

Energieneutraal worden is de stip op de horizon voor voetbalvereniging SC Everstein. Om dat te bereiken, werkt de club concreet aan 4 punten: afvalscheiding, de goedkopere inkoop van stroom, het drukken van energieverbruik en het zelf opwekken van stroom. En wat blijkt? Dat is niet alleen groen, maar bespaart ook nog eens veel kosten.

Groen kosten besparen

We zijn begonnen met het scheiden van afval en het goedkoper inkopen van stroom. Plastic afval wordt bij ons gratis opgehaald en dat heeft twee voordelen. We zijn ons allereerst meer bewust van het afval dat we produceren en verder hebben we minder restafval waardoor we minder ophaalkosten hebben. En de kostenbesparing is nog verder opgelopen doordat we van afvalverwerker wisselden.

Minder energie verbruiken

Toen we vorig jaar een energiescan deden, schrokken we echt van ons hoge basisverbruik. We zagen dat er bijvoorbeeld verschillende vriezers stonden te loeien terwijl er bijna niks in zat. Die stekkers gingen er dus gelijk uit. Verder bleek onze veldverlichting energie te slurpen. Daarom praten we nu met de gemeente, eigenaar van de lichtbakken, over het omschakelen naar ledverlichting.

Plus, plus, plus

En nu? Nu zijn we de aanschaf van eigen zonnepanelen aan het voorbereiden. Dit jaar komen we namelijk in aanmerking voor een aantal subsidies. Al met al is het fantastisch te zien hoe we als club vergroenen. Verder is het superleuk te ontdekken dat dat ons als club extra aantrekkelijk maakt voor sponsoren én dat we financieel gezond kunnen blijven door alle besparingen. Zo snijdt het mes wel aan heel veel kanten tegelijk.

Meer informatie

Voor meer verhalen vol energie en informatie over een duurzamer Vijfheerenlanden, kijk op de website natuurlijkvijfheerenlanden.nl