Energiecongres gemeente Vijfheerenlanden

Op vrijdag 4 oktober vond het Energiecongres 2019 plaats in Huis Het Bosch in Lexmond. Deze dag stond in het teken van duurzame energie. Wethouder Christa Hendriksen opende het congres met een duidelijke boodschap: “Alleen door samen te werken kunnen we de energietransitie vormgeven in Vijfheerenlanden.” Voormalig weervrouw Helga van Leur vertelde hoe zij het klimaat heeft zien veranderen in de afgelopen vijftien jaar. Vervolgens leidde ze met veel energie de aanwezigen door het programma van de dag.

Duurzame energie

Tijdens het congres was er de mogelijkheid om meer te weten te komen over de rol van het Rijk in de energietransitie en de stappen die in de regio gezet worden. Ook de rol van inwoners kwam aan bod. Na een vegetarische lunch konden bezoekers zich verdiepen in energie en warmte uit de aarde (geothermie), windenergie en zonne-energie. Allemaal mogelijkheden om meer duurzame energie op te wekken. Naast interessante presentaties konden bezoekers ook deelnemen aan workshops. Zo werd tijdens het spel ‘We Energy Game’ een plek in Vijfheerenlanden energieneutraal gemaakt door samen te werken. Bezoekers konden ook met elkaar in gesprek aan de hand van stellingen.

Jongeren

In de avond was er een programma voor jongeren. Samen met Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) maakten zij een ontwerp voor een gemeente waarin energie duurzaam wordt opgewekt. Dit was onderdeel van het jongerenonderzoek over klimaat, dat afgelopen september plaatsvond met de online tool Swipocratie. Vijfheerenlanden wil jongeren graag betrekken bij de energietransitie. Door de resultaten van het onderzoek en de live-sessie hebben we een beter beeld van wat jongeren belangrijk vinden.

Vijfheerenlanden wil met inwoners en ondernemers in gesprek over het belang en de mogelijkheden van duurzame energie. Het klimaat verandert en alleen samen kunnen we de negatieve verandering keren. Heeft u vragen of wilt u een duurzaam initiatief starten? Neem dan contact met ons op via duurzaam@vijfheerenlanden.nl.