Hoe zouden jongeren de gemeente duurzamer maken?

In een paar swipes meepraten over het klimaatprobleem en duurzame energie? In Vijfheerenlanden is een campagne gestart waarbij de mening van jongeren centraal staat. Via de online tool Swipocratie krijgen zij verschillende klimaatdilemma’s voorgelegd én kunnen ze aangeven wat ze willen veranderen aan hun eigen gedrag.

Geef jongeren een stem

Jongeren zijn vaak weinig hoorbaar in de discussie rond duurzaamheid, terwijl het vooral over hún toekomst gaat. Veel jongeren hebben wel degelijk een stevige visie, maar die komt pas boven tafel als ze op de juiste manier worden benaderd. Via Swipocratie kunnen jongeren, in de leeftijd van 16 tot 25 jaar, op een gemakkelijke, snelle en laagdrempelige manier hun mening geven door alleen maar te swipen. Een soort Tinder dus, maar dan met opties tegen klimaatverandering. Zo krijgen ze bijvoorbeeld de vraag voorgeschoteld: “Zou je die verre vliegvakantie laten schieten om CO2 te besparen?” En: “Wat heb je liever in jouw gemeente: 10 hectare zonnepanelen in het weiland of 1 grote windmolen?”.

Live-sessie op vrijdagavond 3 oktober

De campagne is op 2 september van start gegaan. Jongeren kunnen op vijfheerenlanden.swipocratie.nl hun mening geven door te swipen. Zodra alle resultaten binnen zijn volgt op vrijdag 3 oktober een live-sessie. Vijfheerenlanden neemt de uitkomsten van Swipocratie vervolgens mee in het debat rond de energietransitie – de overgang van fossiele naar duurzame energie.