Koolmonoxide: u ruikt het niet, u ziet het niet, u proeft het niet

Als iets niet in orde is met uw verwarmingsinstallatie dan kan er een giftig gas vrijkomen: koolmonoxide, ook wel de sluipmoordenaar genoemd. Een koolmonoxidevergiftiging kan iedereen overkomen.

In de winter draaien we de kachel wat hoger en we houden ramen en ventilatieroosters gesloten. Lekker warm, maar ook een risico. Want als iets niet in orde is met uw verwarmingsinstallatie dan kan er een giftig gas vrijkomen: koolmonoxide (CO), ook wel de sluipmoordenaar genoemd. Een koolmonoxidevergiftiging kan iedereen overkomen.

Waar moet u een CO-melder hangen?

Jet Vroege van Brandweer Nederland: “Het is van levensbelang dat u snel wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide vrijkomt in uw huis. En dat kan alleen door een goed geplaatste CO-melder. De afgelopen drie maanden telden we al 56 slachtoffers van een CO-vergiftiging.” De juiste plaats voor de CO-melder is aan het plafond in de ruimte met het verbrandingstoestel. In de andere ruimten op ademhoogte. Het is een misverstand dat koolmonoxide zwaarder zou zijn dan lucht. Jet Vroege: “CO is een fractie lichter dan lucht en heeft de eigenschap dat het goed mengt met lucht. In de ruimte van het verwarmingstoestel zoals een cv-ketel, haard, kachel of geiser, stijgt CO met de warme lucht op. Om u op tijd te waarschuwen, moet de CO-melder in die ruimte dus aan het plafond, of in ieder geval zo hoog mogelijk hangen.” 

Ventileer – controleer – alarmeer

Wat kan u zelf doen om CO-vergiftiging te voorkomen?:

  1. Ventileer: laat 24/7 een rooster of raam op een kier open staan.
  2. Controleer: laat uw verwarmingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerd vakman.
  3. Alarmeer: plaats een CO-melder in de ruimte van het verwarmingstoestel aan het plafond.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op www.vrubrandweer.nll. Test hier uw kennis over koolmonoxide. Heeft u vragen? App uw vragen naar onze brandveiligheidsexperts: 06 -12 95 85 99. Of neem contact met ons op via 088 - 878 1000 of voorlichting@vru.nl.