Lekker blijven fietsen (ook op de e-bike)

Nederland is een land van fietsers: we fietsen vanaf ons 4de levensjaar tot we soms wel 94 of 95 jaar oud zijn. De fiets is niet alleen een betaalbaar en praktisch vervoermiddel, maar draagt ook bij aan een betere gezondheid, een beter milieu en een stukje zelfstandigheid.

Maar bovenal is fietsen een feest… en dat moet het ook blijven. Daar wil de gemeente Vijfheerenlanden graag haar steentje aan bijdragen. In samenwerking met de provincie Utrecht en de Fietsersbond biedt zij daarom alle 60-plussers in de gemeente de mogelijkheid deel te nemen aan de Training Tips voor Langer Fietsplezier, die op 15 oktober (9.30-15.30 uur) plaatsvindt in het Stadskantoor, Dokter Reilinghplein 1 in Leerdam. Deelname is gratis.

Training

Bij deze training staat alles in het teken van het fietsplezier: de deelnemers komen op hun eigen fiets of e-bike naar het stadskantoor; daar worden zij door fietsdocenten van de Fietsersbond ontvangen met een kopje koffie of thee en daarna wordt hun kennis van het verkeer getest door middel van een verkeersquiz; op het programma staan verder een fietstocht (ca. 20 km), fietsgymnastiek, een check van fiets en fietser en een zelftest op een fietsvaardigheidsparcours. De fietsdocenten gaan tussendoor met de deelnemers in gesprek en proberen zoveel mogelijk hun vragen te beantwoorden. Ook geven zij tijdens en na de fietstocht en het fietsparcours tips met betrekking tot de fiets/e/bike (afstelling, comfort), de fietser (zithouding, verkeersgedrag) en het fietsen (bijvoorbeeld in een grotere groep).

Bij de training draait het ook om de gezelligheid. Naast een fietstocht en enkele koffie/theepauzes is er een gezamenlijke lunch, die door de gemeente wordt aangeboden. Hier kunnen de deelnemers met elkaar in gesprek gaan en eventueel fietsmaatjes ontmoeten.

De bedoeling van de training is om samen met leeftijdgenoten te genieten van de mogelijkheden die de fiets / e-bike biedt. De gemeente Vijfheerenlanden, de provincie Utrecht en de Fietsersbond hopen dat de deelnemers zich na deze gezellige dag bewuster, comfortabeler en veiliger in het verkeer zullen begeven.

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de training op www.fietsersbond.nl. Een e-mail sturen naar fietsschool@fietsersbond.nl o.v.v ‘Training Langer Fietsplezier Vijfheerenlanden 15 oktober' (met vermelding van naam, adres, telefoonnummer, leeftijd en vervoermiddel - fiets of e-bike), kan ook.