Minder afval, meer mensen

Tieneke van Putten liep drie jaar geleden stage bij de kringloop in Lexmond en besloot toen onder het motto ‘minder afval, meer mensen’ ook in Vianen weer een kringloop te starten. Vorig jaar februari opende ze op dezelfde locatie een bouwkringloop en een textielatelier.

Tieneke van Putten liep drie jaar geleden stage bij de kringloop in Lexmond en besloot toen onder het motto ‘minder afval, meer mensen’ ook in Vianen weer een kringloop te starten. Vorig jaar februari opende ze op dezelfde locatie een bouwkringloop en een textielatelier. Dat leidde niet alleen tot meer hergebruik, maar ook tot meer werkplekken voor vrijwilligers, stagiaires en mensen die willen re-integreren.

Textielatelier

Bij de kringloop komt altijd veel textiel binnen: kleding én allerlei lappen. Maar niet alles wordt verkocht. Voorheen ging dat textiel weg, maar nu maken ze er in het textielatelier superleuke nieuwe producten van. Van tassen, kussens en schorten tot box- of picknickkleden. En ze werken op bestelling! Het textielatelier heeft zelfs een eigen label voor de exclusieve producten: Het Puttertje.

Bouwmarkt

De kringloop herbergt naast het textielatelier ook een bouwkringloop. Het was er vanaf dag één druk en steeds meer doe-het-zelvers weten er de weg te vinden. Ze hebben voorlopig genoeg aanbod van particulieren en kleine bedrijven, maar dat moet natuurlijk wel zo blijven. Daarom kijken ze samen met de gemeente hoe ze er voor kunnen zorgen dat ook klusbedrijven en aannemers hun overgebleven spullen bij hen komen brengen.

Sociale duurzaamheid

De oprichting van de bouwkringloop en het textielatelier leidde niet alleen tot meer hergebruik. Ze kunnen daarmee ook meer zinvol werk en contact bieden aan vrijwilligers, stagiaires en mensen die om wat voor reden dan ook afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Daar gaat duurzaamheid natuurlijk ook over. En omdat hun kringloop niet kan bestaan zonder deze fantastische, betrokken mensen is er bij hen echt sprake van een win-win situatie.