Stem op de Boom van het Jaar

Uit 148 inzendingen heeft de jury de boom “Capitein ter Zee” genomineerd als inzending van de provincie Utrecht voor de Boom van het Jaar verkiezing. De “Capitein ter Zee” maakt hiermee kans om de Nederlandse inzending te worden voor de Europese Boom van het Jaar verkiezing. De verkiezing van de Nederlandse Boom van het Jaar wordt georganiseerd door SBNL Natuurfonds om het belang van bomen en de bijzondere, vaak historische en emotionele, verhalen van de bomen onder de aandacht van het publiek te brengen. Stemmen kan tot 16 oktober, 12 uur, via deboomvanhetjaar.nl.

De Capitein ter Zee – grafwachter van de Sparrendreef

Deze prachtige rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’), genaamd Capitein ter Zee, is te vinden op de begraafplaats Sparrendreef in Vianen. De beuk heeft zijn naam te danken aan de op 11 oktober 1829 overleden J. Carpentier, die deze titel ook droeg. Tijdens de bijzetting van J. Carpentier in het keldergraf in 1829, is deze boom geplant als een spil aan het hoofd van het graf. Dat betekent dat de boom nu maar liefst 190 jaar oud is.

De boom is ongeveer 22 meter hoog en heeft een stamomtrek van maar liefst 7,21 meter. Deze Capitein heeft met de jaren een iconische status gekregen voor de begraafplaats en zodoende is er ook veel rekening gehouden met de boom bij de verdere ontwikkeling van de begraafplaats.

De rode beuk 'Capitein ter Zee' op de begraafplaats Sparrendreef in Vianen