Rijbewijs

Maak een afspraak om een rijbewijs aan te vragen. Dat kan in Leerdam, Meerkerk of Vianen. Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen. Als u uw rijbewijs sneller nodig heeft kunt u een spoedafspraak maken. Daarvoor betaalt u extra. 

Afspraak maken aanvragen of verlengen rijbewijs

Ophalen

Maak online een afspraak bij de gemeente om uw rijbewijs op te halen. Hiervoor kiest u de locatie waar u ook uw aanvraag heeft ingediend. Om een rijbewijs aan te vragen of op te halen moet u altijd zelf aanwezig zijn. 

Afspraak maken ophalen rijbewijs

Online verlengen

Een categorie toevoegen aan uw rijbewijs of uw rijbewijs verlengen kunt u ook zelf online regelen bij de RDW.

Kosten

  • Een rijbewijs kost € 44,65
  • Een rijbewijs met spoed kost € 78,75 (u betaalt € 34,10 extra)
  • Omwisselen buitenlands rijbewijs € 44,65

(tarieven 2023)

Meenemen

  • Een recente pasfoto. Meer informatie over eisen voor pasfoto's op overheid.nl.
  • Bij een eerste aanvraag: een geldige id-kaart of paspoort
  • Bij een verlenging: uw huidige rijbewijs, ook als het verlopen is
  • Pinpas of contact geld

Snel nodig

Als u uw rijbewijs snel nodig heeft kunt u uw rijbewijs online verlengen bij de RDW. U kunt het rijbewijs dan na 2 werkdagen ophalen op een van onze locaties. 

U kunt uw rijbewijs ook met spoed bij de gemeente aanvragen. Dit is duurder dan online verlengen. Een spoedaanvraag via de gemeente kan alleen op onze locatie in Leerdam.
Bel ons dan voor een afspraak op 088 - 599 7000. 

Geldigheid
  • Uw rijbewijs is 10 jaar geldig
  • Vanaf 65 jaar en ouder wordt uw rijbewijs maximaal verlengd tot uw 75e
  • Vanaf 75 jaar is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig

Als u een rijbewijs haalt voor een nieuwe categorie moet u een nieuw rijbewijs aanvragen.

Gezondheidverklaring 

In sommige gevallen moet u een gezondheidverklaring hebben. Bijvoorbeeld als u voor de eerste keer praktijkexamen doet, of als u 75 jaar of ouder bent. U kunt de gezondheidverklaring online invullen bij het CBR.  U kunt de gezondheidverklaring ook aanvragen bij de gemeente.

In sommige gevallen heeft moet u naast een gezondheidverklaring ook nog gekeurd worden door een arts. Bijvoorbeeld als u een medische aandoening heeft. Zorg dat u dit minstens 4 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs regelt. Kijk voor meer informatie over een gezondheidheidverklaring op CBR.nl

Rijbewijs kwijt of gestolen

Als uw rijbewijs kwijt of gestolen is kunt u dit melden bij de RDW. U heeft uw DigID nodig. Uw rijbewijs is dan meteen ongeldig. U kunt een afspraak maken bij de gemeente om een uw nieuw rijbewijs aan te vragen. 

Rijbewijs voor jongeren

Jongeren mogen vanaf 16,5 beginnen met rijles. Vanaf 17 jaar kunnen zij hun rijbewijs halen en mogen zij onder begeleiding van een coach autorijden. De coach moet zich registreren. Vanaf 18 mogen zij zelfstandig autorijden. Kijk voor meer informatie op 2toDrive.nl.