Digitale veiligheid tijdens corona

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken probeert iedereen zoveel mogelijk thuis te zijn. Hierdoor neemt de traditionele criminaliteit zoals inbraak, diefstal en vernielingen af. De digitale criminaliteit blijft echter groeien en zeker nu zien criminelen hun kans schoon om gebruik te maken van alle online activiteiten.

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken probeert iedereen zoveel mogelijk thuis te zijn. Hierdoor neemt de traditionele criminaliteit zoals inbraak, diefstal en vernielingen af. De digitale criminaliteit blijft echter groeien en zeker nu zien criminelen hun kans schoon om gebruik te maken van alle online activiteiten. Wereldwijd worden er phishingmails gestuurd, wordt er afgeperst door Ransomware en wordt er veel gefraudeerd. Dit zorgt er voor dat wij als gemeente en u alert moeten zijn op de gevaren die hier op de loer liggen. 

Interne veiligheid bij de gemeente

Alle ambtenaren van Vijfheerenlanden die vanuit huis werken melden zich aan met 2-factor authenticatie. Hierna beschikken ambtenaren over vrijwel dezelfde digitale mogelijkheden als op kantoor. Overleggen gaan gewoon door. Meestal telefonisch en als dat niet gaat via een beveiligde videoverbinding. Natuurlijk mailen wij alleen via de beveiligde mail.

Hoe zorgt u thuis voor een veilige digitale werkomgeving?

Om ervoor te zorgen dat u zo veilig mogelijk uw werk kan doen vanuit huis is het belangrijk de tip op de volgen van www.werkthuisveilig.nl/. Ook voor MKB’ers staan bruikbare tips in bovengenoemde website. Daarnaast biedt het CCV en PVO een gratis webinar op 23 april aan voor ondernemers waar u zich op de website van het CCV bij dient aan te melden. 

Waar moet je op letten bij online gedrag (van jongeren)?

We zijn nu vaker thuis waardoor ook jongeren online nog actiever zijn of nieuwsgieriger. De volgende tips zijn van belang: 

  1. Denk na over welke informatie je over jezelf deelt en welke foto’s en video’s je plaatst
  2. Houd je wachtwoord geheim
  3. Pas op met je online-aankopen
  4. Houd je bankrekening, pinpas en pincode privé!
  5. Pas op voor phishing! Klik niet zomaar op een link in een mail of een chat
  6. Vertrouw je iets niet? Of er is online iets vervelends gebeurd? Praat erover of ga naar www.meldknop.nl voor advies. 

Voor meer tips kijk op laatjeniethackmaken.nl. Verder is het voor de jongste jeugd goed om een keer te kijken naar hackshield.