Duurzaamheid

Wij bouwen aan een duurzame gemeente, want Vijfheerenlanden heeft een groen karakter en dit willen we blijvend versterken. Dit kunnen we niet alleen. Hier hebben we onze inwoners bij nodig. We kunnen zien dat het klimaat verandert. Samen kunnen we ervoor zorgen dat deze negatieve verandering wordt gekeerd.

Wat kunt u doen?

Als inwoner kunt u op verschillende manieren bijdrage aan een duurzame gemeente. Bijvoorbeeld door uw huis te verduurzamen. Hieronder staan verschillende mogelijkheden die u daarbij kunnen helpen.

Energiebesparing

De Duurzaamheidslening is een lening waarmee particuliere woningeigenaren tegen aantrekkelijke voorwaarden energiebesparende maatregelen kunnen nemen voor hun woning. Met de Duurzaamheidslening willen we particuliere woningbezitters aanmoedigen om een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomstbestendige energiehuishouding. Dit kunnen zij doen door duurzaamheidsmaatregelen te nemen in hun woning. Kijk hier voor meer informatie over de duurzaamheidslening.

Het Nieuwe Wonen

Bij ‘Het Nieuwe Wonen’ krijgen inwoners uitleg over de mogelijkheden om energiezuiniger en comfortabeler te wonen. De inwoners kunnen een wooncoach inschakelen. De wooncoach komt langs en informeert de inwoners gratis en vrijblijvend over isolatie van dak, vloer of muren. Maar ook het verwarmen en ventileren van kamers en de werking van huishoudelijke apparaten. Zo kunnen inwoners bijvoorbeeld een warmtescan laten doen. Hiermee kunnen ze eenvoudig zien waar de warmte uit huis weglekt en waar het beste kan worden geïsoleerd. Bijvoorbeeld met dubbel glas, vloer- of dakisolatie of met eenvoudige maatregelen zoals radiatorfolie of tochtstrips. Daarnaast geven de wooncoaches ook informatie over subsidie en/of leenmogelijkheden. Kijk voor meer informatie op hetnieuwewonen.org en vraag een gratis en onafhankelijk gesprek aan bij Het Nieuwe Wonen. Dat kan via info@hetnieuwewonen.org of 0345-254030.

Regionaal Energieloket

Het RegionaalEnergieloket is een samenwerking tussen gemeenten, lokale organisaties en het bedrijfsleven. Zij zijn er om inwoners te helpen met het verduurzamen van hun woning. Het RegionaalEnergieloket is een onafhankelijk platform dat woningeigenaren helpt bij het verduurzamen van woningen. Dat gaat van oriëntatie en advies tot het uitvoeren van de klus. Woningeigenaren kunnen via het RegionaalEnergieloket extra garantie krijgen op de verbouwing. Ook kunnen ze direct zien van welke subsidies ze gebruik kunnen maken. Kijk voor meer informatie op regionaalenergieloket.nl.

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

Bent u woningeigenaar en heeft u na 15 augustus voor uw woning minimaal 2 energiebesparende (isolerende) maatregelen uitgevoerd? Vraag dan de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner aan. U kunt uw aanvraag indienen vanaf 2 september 2019. Kijk voor de voorwaarden en informatie over het aanvragen van de subsidie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland - SEEH.

Vraag gratis advies over het isoleren van uw huis bij Het Nieuwe Wonen, Jouw Huis Slimmer of het Regionaal Energieloket.

Duurzaamheidstips

Naast duurzaam wonen zijn er nog veel meer mogelijkheden om bij te dragen aan een duurzame wereld. Vaak hebben kleine aanpassingen in het dagelijks leven al veel invloed op een schoner milieu en een betere leefomgeving. 

Milieucentraal geeft verschillende tips over hoe je duurzamer kunt leven. Bijvoorbeeld over:

Daarnaast organiseert het Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid veel activiteiten, cursussen en projecten om mensen de natuur te laten beleven. Op de website vindt u bijvoorbeeld informatie over hoe u kunt zorgen voor meer natuur in de buurt. Bijvoorbeeld door de aanleg van een Tiny Forest of door het inrichten van een groene tuin

Ook deelt de gemeente Vijfheerenlanden iedere week een duurzaamheidstip via social media (Facebook en Twitter) en op de gemeentepagina. Wat is uw duurzaamheidstip? Laat het ons weten via ons algemene e-mail adres.

Vijfheerenlanden en duurzaamheid

We zien het als onze verantwoordelijkheid om de gemeente goed achter te laten voor de kinderen en kleinkinderen. Dit is waar we ons op focussen:

  • Vijfheerenlanden is een duurzame gemeente
  • Energietransitie in iedere kern
  • Klimaatadaptatie als onderdeel van ons beleid
  • Een toekomstbestendige agrarische sector
  • Afvalscheiding
  • Eerlijke handel en duurzaam inkopen