Erfgoed

Dat er een hoop moois te zien en te beleven is in Vijfheerenlanden mag duidelijk zijn. Wilt u meer weten? Kijk dan gauw verder op onze website voor een deel van al onze bezienswaardigheden.

Wat is erfgoed?

Erfgoed is alles wat uit het verleden is overgebleven en waarvan wij het belangrijk vinden om het te bewaren. Dat kan van alles zijn, zoals landschap en gebouwen, maar ook gewoonten en gebruiken. Of spullen en voorwerpen zoals foto’s, schilderijen, oldtimers, de sierraden van een familielid, het servies van oma. Soms is erfgoed niet meteen zichtbaar. Veel ligt nog onder de grond te wachten om door een archeoloog opgegraven te worden. Ook heeft iedereen een eigen mening wat erfgoed is en wat niet. Daarom is het niet altijd makkelijk te zeggen wat nu precies erfgoed is. Er komt steeds weer erfgoed bij en soms verdwijnt het weer. De foto die je gister met je smartphone hebt gemaakt, kan vandaag erfgoed zijn.

Het erfgoed van Vijfheerenlanden

Ook in Vijfheerenlanden zijn we trots op ons erfgoed. We hebben beschermde rijksmonumenten. Er zijn twee beschermde stadsgezichten Ameide en Vianen. Of wat te denken van onze bijzondere cultuurlandschappen zoals de grienden of de inundatievelden die bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie horen. We hebben archeologische vondsten. En de paardenmarkten van Ameide en Vianen. Ook industrie kan kenmerkend zijn voor een stad of streek. De glasfabriek in Leerdam trekt bijvoorbeeld veel bezoekers.

Dat er een hoop moois te zien en te beleven is in Vijfheerenlanden mag duidelijk zijn. Wilt u meer weten? Kijk dan gauw verder op onze website voor een deel van al onze bezienswaardigheden.

Hoe gaan we ermee om?

Voor een deel van het erfgoed bestaan wetten over hoe we dit beschermen en voor de toekomst bewaren. Dit merkt u bijvoorbeeld als u in een Rijksmonument woont en wilt verbouwen. Daar zijn speciale vergunningen voor. Of bij graafwerkzaamheden. Dan moet u eerst archeologisch onderzoek laten uitvoeren. De regelgeving verandert steeds. Ook op het gebied van ons erfgoed. Bijvoorbeeld met de nieuwe Omgevingswet. Dit betekent dat Vijfheerenlanden steeds opnieuw kijkt op welke manier erfgoed een plek krijgt in de gemeente.

Meer weten?

Veel van de unieke plekken in Vianen kunt u terugvinden op de website Vrijstad Vianen.
Ben u geïnteresseerd in het historische, monumentale en culturele erfgoed van Vianen en haar directe omgeving? Neem dan een kijkje op de website van de Historische Vereniging Het Land van Brederode.

Over Leerdam kunt u meer vinden op de website van de Historische Vereniging Leerdam.

De voormalige gemeente Zederik heeft drie historische verenigingen: Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop, Historische Vereniging Ameide en Tienhoven en Stichting Vrienden van Historisch Meerkerk.