Vianen

Met ruim 190 rijksmonumenten en bijna 17.000 inwoners is Vianen een historische vestingstad.

Historische binnenstad

Met ruim 190 rijksmonumenten is Vianen een historische vestingstad. Haar geschiedenis is op elke straathoek voelbaar. De stad is omgeven door water en groen. Met heerlijke wandel- en fietsroutes in een bijzonder polderlandschap. Geniet ook van de gezellige terrassen aan de Voorstraat. Heeft u geen tijd om alles in één dag te ontdekken? Blijf dan een nachtje slapen bij één van de unieke logeeradresjes in Vianen.

De Lekpoort en Stadhuis

Rondom de binnenstad van Vianen zijn nog grote delen van de middeleeuwse verdedigingswerken te zien: de stadsgracht, de stadsmuren en de Lekpoort. De Lekpoort stamt uit de 15e eeuw. In het torentje zat oorspronkelijk een gevangenis.
Het Stadhuis van Vianen is gebouwd in de 1425. Wist u dat het achterste deel vroeger de kapel van het gasthuis was?

De Lekpoort in Vianen Stadhuis Vianen

De Grote Kerk en Brederode grafmonument

De Grote Kerk is gebouwd door het geslacht Van Brederode. Het was bedoeld als gebouw voor de eredienst en moest de grootsheid van hun macht weergeven. De kerk is nu een rijksmonument. Binnen vindt u 1 van de mooiste en zeker bijzonderste praalgraven in Nederland: het graf van Reinoud III van Brederode en zijn vrouw Philippote van der Marck. Dit grafmonument is van omstreeks 1540.

De Grote Kerk in Vianen Brederode grafmonument

Toekomstig Werelderfgoed in de ‘achtertuin van Vianen’

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland. Het bestaat uit 45 forten, 2 kastelen en 6 vestingen en is genomineerd om op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen. Vianen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Logisch vanwege de strategische plek aan de Lek. U vindt hier nog de geschutsopstelling Batterij aan de zuidelijke Lekdijk, een stukje van de Diefdijklinie en het indrukwekkende torenfort Everdingen. Bovendien woonde ingenieur Jan Blanken (1755-1838) in Vianen. Hij ontwierp diverse waterwerken voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zoals de waaiersluis. Breng eens een bezoekje aan het Jan Blanken Monument in Vianen.

Lekdijk met uiterwaarden Jan Blankenmonument

Prachtige wandel- en fietstochten

Kom wandelen in en om Vrijstad Vianen, onderdeel van de gemeente Vijfheerenlanden. Er is veel keus. Dwaal door de polder, langs de rivier de Lek en door de uiterwaarden, over de Diefdijk, door de bossen, in de polder Bolgerijen, door het Viaanse Bos en natuurlijk door het historische centrum van de stad. Of maak 1 van de prachtige fietstochten. De route over de Lekdijk naar Fort Everdingen is een aanrader.

Fietsers op de Diefdijk Fort Everdingen

Handig om te weten

Vianen maakt deel uit van de landelijke knooppuntenroute en heeft een Toeristisch Overstap Punt. Parkeer uw auto gratis op een van de 3 ruime parkeerplaatsen en loop in maximaal 5 minuten naar het historische centrum.