'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren

Heeft u thuis een kamer vrij of bezit u woonruimte om te verhuren? Of kent u iemand die dat heeft? Daarmee kunt u een jongere uit de jeugdzorg helpen!

Op 1 oktober startte de gemeenten Vijfheerenlanden, Houten, Lopik, Nieuwegein en IJsselstein een zoektocht naar 'kamers met aandacht’. Deze kamers zijn bedoeld voor jongeren die een jeugdhulpinstelling verlaten, maar niet thuis en nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. De gemeenten zoeken samen met jeugdhulpaanbieders kamers in de particuliere sector. 

Persoonlijke aandacht

Iedereen kan een kamer met aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een kamer met aandacht worden. Of dat nu een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of ouder echtpaar thuis, of een kamer boven een winkel of in een studentenhuis is. De jongere krijgt begeleiding van de jeugdhulpverlener en met een beetje persoonlijke aandacht in zijn woonomgeving bouwt hij of zij een eigen netwerk op om op terug te vallen. 

De persoonlijke aandacht kan komen van de verhuurder, inwonende huisgenoten, familie of betrokken buurtbewoners. Het is dus mogelijk dat iemand een kamer verhuurt zonder aandacht te bieden, bijvoorbeeld wanneer deze niet zelf in het pand woont. In dat geval organiseert de jeugdhulpverlener een buurtvriend bij wie de jongere terecht kan. 

Zorgvuldige match 

Verhuurder en jongere worden zorgvuldig aan elkaar gekoppeld. De verhuurder bepaalt zelf hoeveel ‘aandacht’ hij of zij wil bieden en overlegt hoe dit gebeurt. Voorwaarden zijn dat de verhuurder de kamer voor minimaal een jaar verhuurt aan de jongere en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat wordt geadviseerd door de landelijke huurcommissie. De jongeren om wie het gaat kunnen de huur maandelijks voldoen, hebben een dagbesteding en geen verslavingsproblematiek.

Mensen die een kamer vrij hebben en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op www.kamersmetaandacht.nl.