Pien Krolis: De mantelzorger

Mantelzorg is intensieve zorg en hulp die je met regelmaat en voor langere tijd biedt aan een ziek of gehandicapt familielid, vriend of buur. Hier volgt een opmerkelijke ervaring.

Mantelzorg is intensieve zorg en hulp die je met regelmaat en voor langere tijd biedt aan een ziek of gehandicapt familielid, vriend of buur. Hier volgt een opmerkelijke ervaring.

“Kent u hem? Die wat schimmige man uit de straat?
Nooit tijd voor een praatje, een beetje in zichzelf gekeerd, verlegen misschien…
Zorgt voor zijn vrouw. Geen idee wat zij heeft. Ik zie haar eigenlijk nooit meer. Zij was ook nooit zo’n prater. Groette nooit uit zichzelf. Nou ja, je hoeft niet met iedereen even dik te zijn, toch?”

“Vreemd is het wel. Ik zie ook zelden mensen over de vloer. Terwijl hij toch onderwijzer is geweest, heb ik gehoord. In de winter gaan de gordijnen vroeg dicht en nu is bijna altijd het zonnescherm naar beneden. Ze willen zeker geen contact.”

“Hij heeft altijd zijn vaste dingetjes. Je kan de klok er op gelijk zetten. Om 8.00 uur haalt hij de krant en om 9.00 uur doet hij de boodschappen, gewoon hier bij de supermarkt. Hij is altijd snel terug. Ze hebben weinig nodig denk ik.”

“Hoe ze heten? Geen idee, ach ze zijn oud. Ze zullen wel een keer naar een verzorgingshuis gaan of zo. Verder is-ie keurig hoor, de tuin ziet er goed uit. Geen idee of ze kinderen hebben. Ik denk het eigenlijk niet, ik zie er nooit iemand.”

“Ja, we zullen nu wel snel nieuwe buren krijgen. Van de woningbouw hoorde ik hoe het is gelopen. Toch wel erg. Ze woonden hier al meer dan 40 jaar. En ze hadden twee kinderen, ook al weer op leeftijd hoor. De oudste woont in het buitenland en de tweede zoon is gehandicapt en woont in een instelling. Hij kreeg een hartstilstand en zij kon niet alleen hier blijven dus zij woont nu in een verpleeghuis. Dement. Erg hoor. Kippenvel toch? Het zijn toch je buren geweest. Ja, wat had ik kunnen doen?”

Iets om over na te denken. De medewerkers van SamenDoen werken methodisch aan de versterking van het sociale netwerk en helpen graag verder.

Pien Krolis, adviseur mantelzorgondersteuning SamenDoen