WIJIJ: matchen op persoonlijkheid en talent werkt

Belangrijke spelers op de arbeidsmarkt in Alblasserwaard-Vijfheerenlanden wilden in de veranderende arbeidsmarkt iets betekenen voor alle inwoners die kunnen en willen werken. Daarom richtten ze een platform op.

Belangrijke spelers op de arbeidsmarkt in Alblasserwaard-Vijfheerenlanden wilden in de veranderende arbeidsmarkt iets betekenen voor alle inwoners die kunnen en willen werken. Daarom richtten ze een platform op. Dat platform moet ervoor zorgen dat werkgevers en kandidaten elkaar op basis van talenten, drijfveren en persoonlijkheid kunnen vinden in plaats van alleen op diploma’s en cv’s. Projectmanager Jordan den Boef vertelt meer over het platform dat de naam WIJIJ meekreeg.

Initiatiefnemers

Het regionaal Werkbedrijf – een samenwerking tussen onderwijs, werkgevers en overheid – is initiatiefnemer van WIJIJ. De partijen kozen er voor een platform op te zetten dat werkgevers, werknemers, werkzoekenden en onderwijsinstellingen in de regio echt verbindt. Jordan: “We hechten eraan dat kandidaten zich op het platform presenteren op basis van talenten, drijfveren en persoonlijkheid. Want juist die aspecten maken echt goede en duurzame matches mogelijk. Zo zorgt WIJIJ voor een efficiënt werkende arbeidsmarkt."

Meerwaarde voor kandidaten én ondernemers

WIJIJ helpt mensen dus niet zomaar aan werk. Jordan: “Het is ons doel kandidaten bewust na te laten denken over hun carrière. Over waar ze gelukkig van worden. We bieden werkzoekenden én mensen die een nieuwe uitdaging zoeken daarom de kans om te ontdekken wie ze zijn. Dit doen we door middel van testjes en vragenlijsten. Ook kijken we daarmee wat ze drijft en wat hun talenten zijn. Zoeken op basis van die elementen zorgt ervoor dat mensen een baan krijgen die echt bij ze past. En aan de andere kant vinden ondernemers zo gemotiveerd personeel dat matcht met hun bedrijfscultuur."

Een ondernemerscoöperatie

“Een groeiende groep ondernemers staat inmiddels vanuit een coöperatie voor WIJIJ”, vertelt Jordan enthousiast. “Lidmaatschap van die coöperatie maakt meedenken over de verdere ontwikkeling van het platform mogelijk. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over de toegankelijkheid van WIJIJ voor stages en opdrachten. Of over de beschikbaarheid van online leermodules die een goede aansluiting op de markt mogelijk te moeten maken. WIJIJ blijft dus altijd in beweging op basis van kennis over wat er speelt op de arbeidsmarkt."

Een vliegende start

Eind vorig jaar werd WIJIJ voorgelegd aan testpanels van kandidaten en werkgevers. Begin dit jaar ging WIJIJ echt online. Jordan: “We investeerden eerst in bekendheid bij kandidaten en dat resulteerde in vele honderden aanmeldingen. Onlangs ging ook een campagne van start die werkgevers bekend maakt met onze mogelijkheden. Een campagne ook die ze moet gaan binden. Ons concept geniet ondertussen ook al de warme belangstelling van andere regio's."

Meer dan een website

“We zijn op veel plekken zichtbaar voor kandidaten en ondernemers. Op social media bijvoorbeeld en bij evenementen als de Zomerfeesten in Gorinchem en de Vianenloop. We laten daar zien dat WIJIJ niet alleen maar een website is, maar dat we ook voor persoonlijke aandacht staan. Zo spreekt ons team alle kandidaten en ondernemers en organiseren we bijvoorbeeld ontmoetingen in een ontspannen setting. In Leerdam deden we dat afgelopen september nog. Ons ‘rondreizend circus’ blijkt als een soort vliegwiel voor bekendheid en participatie te werken."

Zorg en welzijn

“WIJIJ is er voor alle branches en dus ook voor Zorg & Welzijn. Er valt bij ons veel te halen”, aldus Jordan. “Heb je vanuit je werk in de branche bijvoorbeeld te maken met mensen die thuis zitten of een andere baan zoeken? Dan is het goed te weten dat WIJIJ mensen vanuit passie, talenten en persoonlijkheid kansen biedt om de stap naar passend werk te zetten. Daarnaast werken we natuurlijk aan oplossingen voor de krapte in de branche zelf. Inzoomen op talenten en drijfveren biedt daar de mogelijkheid geschikte zij-instromers binnen te halen."

Uitnodiging

“Na dit misschien wat theoretisch verhaal nodig ik de lezers van deze nieuwsbrief van harte uit om eens actief een kijkje te nemen op www.WIJIJ.nl. En zijn er daarna nog vragen? Neem dan vooral contact met ons op. 
Dat kan via 06 – 57 63 21 21 of info@wijij.nl. Naar mij vragen mag dan natuurlijk altijd."