Werkteam Vianen: op weg naar werk in de breedst mogelijke zin

In de gemeente Vijfheerenlanden bestond de wens een ‘Werkteam’ op te zetten in Vianen. Patrick Wanders (Beleid & Participatie) maakte zich hard voor zo’n team dat mensen in de breedst mogelijke zin aan werk moet gaan helpen.

In de gemeente Vijfheerenlanden bestond de wens een ‘Werkteam’ op te zetten in Vianen. Patrick Wanders (Beleid & Participatie) maakte zich hard voor zo’n team dat mensen in de breedst mogelijke zin aan werk moet gaan helpen. ‘Werkteam Vianen’ zag op basis van die wens onofficieel afgelopen januari het licht. Erik Gras, contactpersoon voor het Werkteam en tevens werkzaam bij WIL Lekstroom en Sociaal Team Vianen, vertelt er graag meer over. 

Het Werkteam

Erik: “Werkteam Vianen moet hét laagdrempelig loket, het eerste aanspreekpunt, worden voor inwoners die vragen hebben op het gebied van werk. We zijn er voor mensen van 18 tot aan de pensioengerechtigde leeftijd en voor jongeren die zijn vrijgesteld van de leerplicht. We beantwoorden bijvoorbeeld vragen, helpen inwoners die (ander) werk zoeken en begeleiden mensen van een uitkering naar werk. Het gaat daarbij nadrukkelijk niet alleen om betaald werk, maar ook om vrijwilligerswerk, dagbesteding, werkervaringsplekken en stageplaatsen. Maar ook bijvoorbeeld garantiebanen voor mensen met een arbeidsbeperking. Ons Werkteam bestaat naast mijzelf uit een werkcoach en een accountmanager die contacten met werkgevers onderhoudt. Gedrieën werken we aan werk vanuit Gemeentehuis Vianen.”

Hoe het werkt

“Ons Werkteam is er dus voor alle werk gerelateerde vragen van alle inwoners van Vianen”, benadrukt Erik. “Iedereen kan ons gewoon zelf benaderen. Ook kunnen bijvoorbeeld WIL Lekstroom, de Wijkwinkel, Sociaal Team, Welzijn Vianen, Vluchtelingenwerk mensen met vragen over werk naar ons doorsturen. Na een aanmelding maken we altijd een afspraak voor een ontmoeting. We bekijken dan met elkaar de hulpvraag en geven aan wat we kunnen betekenen. Als dat kan, combineren we natuurlijk vraag en aanbod. Maar als een derde partij beter ingericht is op de hulpvraag, leggen we contact met de betreffende organisatie. Mits de cliënt daarmee akkoord gaat. We zijn dus echt het eerste loket voor vragen over werk en benutten de expertise van de flexibele schil graag.”

Werk in uitvoering

Werkteam Vianen is nog in opbouw. Er is voor gekozen begin dit jaar vast te starten, omdat het team al bestaande vragen niet wilde parkeren. Maar ook niet wilde wachten tot alle formele zaken rond waren. Erik: “Dat betekent dat we nog veel praktische zaken moeten regelen en dat we fors gaan investeren in overleg met andere instanties. Werkende weg zullen we ons netwerk verder uitbouwen en meer bekendheid genereren onder inwoners en professionals. Dat is allemaal nodig om het laagdrempelige loket te kunnen worden dat we voor alle inwoners van Vianen met vragen over werk willen zijn.”

Meer info?

Ondanks het feit dat Werkteam Vianen gaandeweg meer vorm krijgt, kunt u er nu al met uw vragen of voor meer informatie terecht. Neem daartoe gerust contact op met Erik Gras. Hij is bereikbaar via 088 - 599 7000.