Vijfheerenlanden proeftuin voor maatschappelijke diensttijd

In de gemeente Vijfheerenlanden start op 1 oktober 2019 een pilot Maatschappelijke diensttijd. Aan de pilot kan een groep van 15 jongeren van 15 t/m 27 jaar oud mee doen. Vijfheerenlanden is een van de gemeenten die door het kabinet is aangewezen als proeftuin.

In de gemeente Vijfheerenlanden start op 1 oktober 2019 een pilot Maatschappelijke diensttijd (MDT). Aan de pilot kan een groep van 15 jongeren van 15 t/m 27 jaar oud mee doen. Vijfheerenlanden is een van de gemeenten die door het kabinet is aangewezen als proeftuin. Met MDT willen we jongeren meer betrekken bij de samenleving en ze tegelijkertijd de kans bieden om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. De ervaringen van jongeren die mee doen aan de proeftuinen worden meegenomen bij de invulling van de uiteindelijke MDT. 

Een talentbegeleider van SamenDoen begeleidt de jongeren individueel en als groep. Samen met de deelnemers en de samenwerkingspartners ontwikkelt de talentbegeleider een aansprekend programma, dat bestaat uit activiteiten als kennismaking, talentontwikkeling, oriëntatie op werk of opleiding, trainingen, intervisie. Daarnaast krijgen ze individuele begeleiding op maat zoals persoonlijke ontwikkeling en het matchen met de juiste organisatie. 

Samenstelling groep

We hebben een groep voor ogen met veel diversiteit qua opleidingsniveau, gezins- en woonsituatie, cultuur, leeftijd, geslacht, financiële situatie, sterk of juist wat meer kwetsbaar. We stellen geen eisen aan (voor)opleiding, competenties of diploma’s. 

Samenwerking

De MDT is een samenwerking van de gemeente Vijfheerenlanden, SamenDoen, Welzijn Vianen, Avres, WIL, Jongerenwerk, De Joost Leerdam, OOK Coaching. Ook de straatraad Vianen en Jongerenraad Leerdam zijn nauw betrokken. Daarnaast zijn er veel organisaties en bedrijven die de mogelijkheid bieden om werkervaring op te doen.

Criteria voor deelname aan MDT

De jongere

 • is gemotiveerd om helder te krijgen wie hij/zij is, wat hij kan en wil met zijn toekomst.
 • wil een succes maken van MDT voor zichzelf en voor de groep.
 • is bereid om (van elkaar) te leren en kennis te delen.
 • is tussen de 15 t/m 27 jaar oud.
 • woont in Vijfheerenlanden.
 • is een half jaar lang 20-24 uur per week beschikbaar om activiteiten uit te voeren bij maatschappelijke organisaties of bedrijven.
 • beheerst de Nederlandse taal (minimaal redelijke spreekvaardigheid).

De deelnemers ontvangen een onkostenvergoeding van maximaal € 100,- per maand. MDT kan in principe worden gedaan met behoud van uitkering. 

Aanmelden

Aanmelden kan bij SamenDoen per e-mail. Gegevens die wij nodig hebben:

 • Voor- en achternaam
 • Adres en e-mail
 • Telefoonnummers: mobiel en eventueel vast
 • Een korte motivatie

Het heeft de voorkeur dat jongeren zichzelf aanmelden. Eventueel kunt u hen hierbij helpen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met SamenDoen via 0345 - 637 363 of info@samendoen.expert
Afbeelding van een jonge vrouw met zonnebril en koptelefoon. Ook de logo's van Welzijn Vianen, SamenDoen en de gemeente Vijfheerenlanden