Mantelzorg

U bent al mantelzorger als u 3 maanden lang minstens 8 uur per week voor iemand anders zorgt. Mantelzorgers kunnen bij ons terecht voor informatie, advies en ondersteuning.

Wat is mantelzorg?

Zorgt u lange tijd voor een familielid of bekende? Bijvoorbeeld vanwege langdurige ziekte, handicap of ouderdom? En krijgt u daar niet voor betaald? U bent mantelzorger als u meer dan 3 maanden lang en 8 uur per week voor iemand zorgt. 

Mantelzorgers zijn geen professionele zorgverleners. Het zijn mensen die zorgen voor een ander, omdat zij een persoonlijke band hebben met die persoon. Het gaat bij mantelzorg niet om de gebruikelijke dagelijkse verzorging van een kind of ander familielid.
Bent u mantelzorger? En hebt u behoefte aan informatie en advies? Neem dan contact op met Stichting Welzijn Vianen of SamenDoen (Leerdam en Zederik).

Ondersteuning

De gemeente, Mantelzorg Vianen en SamenDoen ondersteunen mantelzorgers. Dat doen ze met informatie en advies. Ze organiseren ook bijeenkomsten waar u ervaringen kunt uitwisselen. 
Om de zorg vol te kunnen houden, kan het fijn zijn dat er eens iemand anders voor u in kan vallen. Dit kan zijn omdat u op vakantie gaat of omdat u tijd voor u zelf nodig heeft. Of u heeft graag hulp bij allerlei aanvragen en verzoeken. En soms is het alleen al prettig om eens met iemand te praten die ook naar u informeert.

Respijtzorg

Soms kan de zorg voor uw naaste te zwaar worden. Probeer op tijd hulp te regelen. Dit heet ook wel respijtzorg. Zoekt u een prettige besteding van de dag voor degene voor wie u zorgt? Op de website van SamenDoen staat een overzicht (pdf-document) met het actuele aanbod van dagbesteding, logeermogelijkheden en inzet van vrijwilligers die hulp bieden in de omgeving van Leerdam en Zederik. In Vianen kunt u informatie hierover krijgen via Mantelzorg Vianen

Een vorm van respijtzorg is kortdurend verblijf. Dit betekent dat degene voor wie u zorgt tijdelijk kan logeren op een plek waar de hele dag toezicht is. Er is daar ook zorg en ondersteuning. Dit kan maximaal 3 etmalen (24 uur) per week. 
Wilt u meer weten? Of wilt u meteen een aanvraag doen? Kijk dan bij het Sociaal Loket of bel 0800 5016.

Waardering voor mantelzorgers

Bent u mantelzorger voor iemand die in de gemeente Vijfheerenlanden woont? Rond de landelijke Dag van de Mantelzorg (10 november) krijgen onze mantelzorgers een blijk van waardering (Mantelzorgwaardering) voor al het ‘werk’ dat ze doen. En we organiseren rondom de Dag van de Mantelzorg leuke, ontspannende en informatieve activiteiten voor mantelzorgers.

Mantelzorgwaardering 2019

De mantelzorgwaardering is op 7 november verstuurd naar de mantelzorgers. Heeft u de VVV-kaart ontvangen dan hoeft deze niet meer geactiveerd te worden. Dit in tegenstelling tot de informatie in de bijgesloten brief van VVV-Nederland. Heeft u vragen of opmerkingen neem dan contact op met SamenDoen via 0345 - 63 73 63 of mantelzorgwaardering@samendoen.expert.

Meer weten? Neem een kijkje bij Mantelzorg Vianen  en SamenDoen.