Bezoek gedeputeerde Straat aan Vijfheerenlanden

Op donderdag 22 november bracht gedeputeerde Dennis Straat, verantwoordelijk voor onder meer mobiliteit in de provincie Utrecht, een bezoek aan Vijfheerenlanden. Hij besprak daar met de Leerdamse wethouder Teus Meijdam, de Viaanse wethouder Harry van Tilburg en de Zederikse wethouder Maks van Middelkoop de mobiliteitsknelpunten binnen de toekomstige gemeente Vijfheerenlanden.

Inzoomen op verkeerssituaties  en mobiliteitsopgaven

Doel was om nader in te zoomen op de verkeerssituaties en mobiliteitsopgaven die er liggen en om de mogelijkheden om hierin samen op te trekken nader te verkennen. Aan de hand van een kaart en dronebeelden kwamen de belangrijkste knelpunten en actiepunten voorbij. Zo is sluipverkeer een probleem op de Bentz-Berg in Vianen tot aan de oprit Lexmond, loopt Meerkerk vast bij een calamiteit op de A27 en ervaart Nieuwland veel overlast van verkeer uit Leerdam dat binnendoor naar de A27 rijdt.

Overstappunt Meerkerk

Ook andere verkeerssituaties kwamen aan bod. Zo wordt het openbaar vervoer overstappunt Meerkerk opgeknapt zodat reizigers straks elk kwartier een bus naar Utrecht kunnen nemen, kunnen kiezen uit meerdere buslijnen en diverse haltes kunnen gebruiken. De gemeenten maken zich hierbij hard voor de verkeersveiligheid van langzaam verkeer.

Verkeersfunctie Leerdam

Tot slot werd de verkeersfunctie van Leerdam belicht. In Leerdam komen drie provinciale wegen uit, met elk eigen aandachtspunten. Daarnaast ligt er een wens om de spoorwegovergangen beter in te regelen, zodat de wachttijd vermindert. Gedeputeerde Straat vond het heel prettig om op deze manier de diepgang in te gaan. Hij heeft inmiddels al heel wat rondjes door Vijfheerenlanden gereden en weet nu goed wat er op verkeerskundig gebied nodig is. Dit biedt aanknopingspunten om de overdracht van portefeuille mobiliteit van de provincie Zuid-Holland naar Utrecht zorgvuldig te regelen.