Brandweer

Overzicht van de 7 brandweerposten in de gemeente. Het algemene telefoonnummer voor de brandweerposten is (088) 878 1000.

Onderdeel van de Veiligheidsregio

De Veiligheidsregio Utrecht levert de brandweerzorg voor 26 gemeenten binnen de provincie Utrecht. Ook wordt intensief samengewerkt met de andere hulpverleningsdiensten zoals Politie, de Dienst Gezondheid en Jeugd (DG&J), de Omgevingsdiensten en de Regionale Ambulancevoorziening Utrecht (RAVU).

Brand voorkomen

De brandweer doet er alles aan om zo snel mogelijk ter plekke te zijn en branden te blussen. Brand voorkomen is echter beter en daarin heeft u zelf een belangrijke rol. U kunt veel maatregelen treffen. Kijk op de pagina 'Uw eigen veiligheid' voor informatie en tips.

VRU brandweer is ook bereikbaar voor vragen over brandveiligheid in en om het huis via Whatsapp: 06 - 1295 8599.

Brandveiligheid

Brandveiligheid in en om uw woning

Wat moet u doen als er brand uitbreekt? Hoe komt u zo snel mogelijk het huis uit? Waarom zijn rookmelders zo belangrijk en waar moet u ze ophangen? Welke blusmiddelen heeft u in huis nodig? En hoe voorkomt u koolmonoxidevergiftiging? Lees meer over brandveiligheid in en om uw woning.

Schoorsteen en brandveiligheid

Wat is het gevaar van een verstopte schoorsteen? Hoe herkent u een schoorsteenbrand? Lees meer over brandveilig gebruik van een schoorsteen.

Elektrische apparaten

Kunnen de apparaten in uw huis hun warmte kwijt? En zijn ze stofvrij? Het is belangrijk om dit in de gaten te houden. Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Lees meer over brandveilig gebruik van elektrische apparaten.

Brandveilig klussen

Verf en lijm zijn ontbrandbare stoffen, hoe gaat u daar veilig mee om? En hoe soldeert en last u op een veilige manier? Lees meer over brandveilig klussen.

Brandveiligheid op vakantie

Een kampvuur op het strand? Gasflessen bij de tent? Elektrische apparaten voor de caravan? Hoe gaat u brandveilig op vakantie? Lees meer over brandveiligheid op vakantie.

Brandveiligheid op uw werk

Als het gaat om brandveiligheid op uw werkplek, wat zijn dan de verantwoordelijkheden van uw werkgever en wat die van uzelf? Lees meer over brandveiligheid op uw werk.

Brandveiligheid in dierverblijven en stallen

Een stalbrand heeft natuurlijk als eerste impact op de agrariër maar ook op de directe omgeving, het dierenwelzijn en de betrokken hulpverleners. Er is een folder met praktische tips om een stal brandveiliger te maken. Lees meer over brandveilige veestallen.

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog. Doordat rook giftige gassen bevat, raak je al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn dus van levensbelang. Het geeft je de tijd om te vluchten. Lees meer over rookmelders.

Brandweerposten en bezoekadressen

In de gemeente Vijfheerenlanden zijn 7 brandweerposten onderdeel van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU).

Post Vianen

Aimé Bonnastraat 22
4132 CD Vianen

Post Hagestein

Dorpsstraat 28
4124 AM Hagestein

Post Leerdam 

Koningin Emmalaan 30a
4141 EC  Leerdam

Post Schoonrewoerd

Dorpsstraat 75
4145 KB Schoonrewoerd

Kazerne Ameide / Tienhoven

Zodenslagen 2
4233GK AMEIDE

Kazerne Lexmond / Hei- en Boeicop

Driemolensweg 1
4128 LS LEXMOND

Kazerne Meerkerk

Burggraaf 2a
4231 ZJ MEERKERK

Het algemene telefoonnummer voor de brandweerposten is 088 - 878 1000.