Verklaring trouwen in het buitenland

Bent u van plan in het buitenland te gaan trouwen? Sommige landen zullen dan om toestemming van uw gemeente vragen. Vraag daarom bij de gemeente om een Verklaring van huwelijksbevoegdheid of een ongehuwdverklaring. Hierin staat dat u allebei nog niet getrouwd bent en dat u volgens de Nederlandse wet met elkaar mag trouwen.

Weet u niet zeker of u een document nodig heeft? U kunt dit van tevoren navragen bij de ambassade van het land waar u wilt trouwen. Of vraag het bij de gemeente waar u gaat trouwen.

De verklaring van huwelijksbevoegdheid is 6 maanden geldig.

Er zijn voorwaarden. Deze zijn bijvoorbeeld:

• 1 van de 2 partners heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • 1 van de 2 partners staat in de gemeente ingeschreven of stond daar ingeschreven voordat u naar het buitenland ging.

Een verklaring van huwelijksbevoegdheid kost €23,60.

Termijn

Haalt u de verklaring bij de balie op? Dan krijgt u het meteen mee.

Vraagt u het online of schriftelijk aan? Dan sturen we het u zo snel mogelijk toe.

Aanpak

Een verklaring van huwelijksbevoegdheid en een ongehuwdverklaring haalt u bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Dit gaat zo:

Afspraak maken verklaring trouwen in het buitenland

• Kom persoonlijk naar uw afspraak
  • Neem het volgende mee
    • uw identiteitsbewijs: paspoort, identiteitskaart of rijbewijs
    • een afschrift van uw geboorteakte (haal deze bij de gemeente waar u geboren bent)
    • een uittreksel van de basisregistratie personen; hierop moeten uw nationaliteit en burgerlijke staat staan
    • een echtscheidingsakte of overlijdensakte als u al eerder getrouwd bent geweest
    • voldoende geld
  • U betaalt de verklaring meteen bij de aanvraag
  • U krijgt de verklaring meteen mee.