Achternaam veranderen
Op dit moment is het niet mogelijk om een digitaal verzoek in te dienen. We werken aan een oplossing.
Het veranderen van een achternaam kan alleen onder strenge voorwaarden. Wilt u uw achternaam officieel veranderen? Dan verandert de achternaam die u bij geboorte, erkenning of adoptie hebt gekregen. Een verandering van uw achternaam vraagt u aan bij Justis. U vindt de voorwaarden voor een wijziging van een achternaam op de website van Justis (Deze link gaat naar een externe website). De kosten van een achternaamswijziging vindt u daar ook.
Krijgt u een nieuwe achternaam? Vergeet niet om na aanpassing van uw geboorteakte een nieuw paspoort, identiteitsbewijs en/of rijbewijs bij ons aan te vragen.
Wilt het gebruik van uw achternaam veranderen? Dit doet u digitaal via:
Verzoek wijziging naamgebruik met DigiD (Deze link gaat naar een externe website)
Of kom persoonlijk langs. Neem dan wel een geldig identiteitsbewijs mee (id-bewijs, rijbewijs of paspoort).
Gebruik van uw achternaam veranderen
Bent u getrouwd, gescheiden of heeft u een partnerschap laten registreren? Dan kunt u altijd online bij de gemeente de verandering van het gebruik van uw achternaam doorgeven, met welke achternaam u aangeschreven wilt worden.
Het gaat bij naamgebruik niet om wijziging van uw officiële achternaam maar om het gebruiken van de achternaam. De achternaam die u laat registeren wordt gebruikt in het dagelijks verkeer. Maar uw officiële (juridische) achternaam die in de Wet Basisregistratie Personen (BRP) is opgenomen verandert niet. In officiële documenten zoals uw paspoort, rijbewijs, trouwboekje en op uittreksels uit de BRP staat altijd uw eigen officiële achternaam vermeldt.
Keuzemogelijkheden naamgebruik
U kunt kiezen voor:
- Alleen uw eigen achternaam.
- Alleen de achternaam van uw partner.
- De achternaam van uw partner gevolgd door uw eigen achternaam.
- Uw eigen achternaam gevolgd door de achternaam van uw partner.
Uw naamgebruik laten wijzigen is gratis. De gemeente verwerkt uw keuze in de BRP (Basisregistratie Personen).
Op deze manier zijn andere overheidsorganisaties ook op de hoogte. Zij kunnen dan gebruik maken van de achternaam die u hebt gekozen, maar zijn dat niet verplicht. U informeert zelf andere instellingen en bedrijven over uw keuze.
Wat als u geen wijziging doorgeeft
Bent u gescheiden, getrouwd, een geregistreerd partnerschap aangegaan of is uw partner overleden? Dan mag u zijn of haar achternaam blijven gebruiken.
Het achternaamgebruik verandert niet en overheidsinstanties schrijven u op dezelfde manier aan als daarvoor. Dat kan tot het moment dat u met iemand anders trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.