Ameide

In het Groene Hart, in het noordoosten van de Alblasserwaard, ligt het stadje Ameide. Het stadje ligt aan de rivier de Lek en aan de oostkant ligt de rivier de Oude Zederik. Met zo’n 3.500 inwoners en circa 1.400 woningen behoort Ameide tot één van de oudste steden. Rond 1200 is het gebied rond het dorp geheel ontgonnen. Er wordt druk gehandeld in het dorp, dat in 1277 stadsrechten krijgt van Floris V, omdat het op een strategische plaats ligt. Deze stadsrechten worden echter weer ontnomen in 1527 als de Van Brederodes, die het gebied besturen, strijd leveren met de Van Arkels.

Foto van Ameide

Ameide bevat tal van monumentale panden. Zo zijn veel uit de 17e eeuw stammende winkelpanden beschermd stadgezicht. Waaronder het fraaie 'Stadhuis', dat frequent wordt gebruikt voor officiële gelegenheden en trouwerijen.
Zomers vaart voetveer De Overkant tussen Ameide en Lopik (Deze link gaat naar een externe website).

Voor dagelijkse boodschappen is er het moderne winkelcentrum aan de Prinsengracht. Daar is ook elke zaterdagmorgen een kleine markt. Verder is er een gezondheidscentrum, Verzorgingstehuis Open Vensters, kinderopvang etc. Ook inwoners van het buurtschap Sluis en het dorp Tienhoven maken gebruik van de voorzieningen in Ameide.

Ameide kent een actief verenigingsleven. Paardrijden, voetballen, muziek spelen, het kan allemaal. Ook is er een actieve Oranjevereniging, Historische vereniging.
De jaarlijkse paardenmarkt op de tweede donderdag van oktober (en dit jaar dus op 11 oktober a.s.).is landelijk bekend en wordt uitgevoerd door de Stichting Paardenmarkt.

In Ameide zitten ook zo’n 340 bedrijven. De meesten zijn gevestigd op het bedrijventerrein aan de rand van de dorpskern van Ameide. Het zijn bedrijven uit verschillende sectoren zoals productie, distributie, groothandel, transport en autohandel,

De Zouweboezem is een moerassig natuurgebied dat direct tegen het buurtschap Sluis aan ligt. Op Europees niveau is het een belangrijke tussenstop voor trekvogels en het leefgebied van vele andere soorten vogels en waterdieren. Het gebied trekt dan ook veel natuurliefhebbers, vogelaars en wandelaars aan.

Foto Toeristisch Overstappunt Ameide