Brede ondersteuning kinderopvangtoeslagaffaire

De gemeente Vijfheerenlanden helpt gedupeerde ouders met problemen rond de kinderopvangtoeslagaffaire. Door brede ondersteuning te bieden willen wij u helpen een nieuwe start te maken.

Die hulp is er voor u op verschillende leefgebieden. Bijvoorbeeld op het gebied van zorg, uw gezin, werk, financiën en wonen. Dit noemen wij de brede ondersteuning van gemeenten. Hieronder leggen we uit wat brede ondersteuning precies betekent en hoe we er samen voor zorgen dat die hulp precies past bij uw situatie.

Wat is brede ondersteuning?

Brede ondersteuning is dus hulp op allerlei onderdelen van uw leven. Welke hulp u nodig heeft, kunnen we alleen samen bepalen. Samen bieden wij hulp op maat. Dat doen we in een gesprek. We kijken daarin samen waar u steun kunt gebruiken en wat u nodig heeft. We kijken wat u nodig heeft om een nieuwe start te kunnen maken. Hierbij gaan we uit van uw situatie van nu, dus op het moment dat u zich bij ons meldt. Niet iedereen heeft dezelfde hulp nodig.

Brede ondersteuning is altijd maatwerk.

  • Dit kan uitleg zijn over zaken die u moeilijk vindt. Of hulp bij zaken waar u heel erg tegenop ziet. Bijvoorbeeld zaken op een rijtje zetten en overzicht over uw geldzaken krijgen of hulp bij het indienen van uw private schulden.
  • Het kan ook zijn dat u zich ergens zorgen over maakt bijvoorbeeld over uw gezin en u graag wilt dat iemand met u meedenkt. Wij kunnen u de weg wijzen naar de juiste hulp. De hulp kan voor u zijn, voor uw kinderen of voor het hele gezin.
    Heeft u specialistische hulp nodig, zoals van een psycholoog? Dan is het goed om ook dat te bespreken met ons. Ook daar kunnen we u bij ondersteunen door u de weg te wijzen naar de juiste hulp.
  • Soms heeft u ook hulp in of rond het onderwerp wonen nodig. Ook dat kan u met ons bespreken. Samen kijken we wat in uw geval passende hulp is.
  • Ook op het gebied van uw werkzaam leven kunnen wij u helpen door u naar de juiste instanties door te verwijzen.

Plan van aanpak

De medewerker van de gemeente Vijfheerenlanden gaat helpen de benodigde hulp voor u in kaart te brengen en blijft met u in contact. Ook stelt de medewerker samen met u een plan van aanpak op. De hulp wordt altijd gegeven op basis van dit plan van aanpak. Hierin staan alle afspraken over de hulp die u krijgt. Heeft u nog vragen? Stel deze dan altijd aan de medewerker!

Het geld dat u vanuit UHT heeft gehad als compensatie of als schadebedrag, speelt nooit een rol bij het bepalen van welke hulp u nodig heeft voor een nieuwe start.

Blijkt na toetsing door UHT dat u volgens hen niet gedupeerd bent? Dan houdt de hulp in het plan van aanpak één maand na ontvangst van de eindbeschikking van UHT op. We kijken in die maand samen of we u op een andere manier – via het reguliere hulptraject van de gemeente – kunnen helpen.

Voor wie zijn de SPUK-middelen?

De SPUK (Specifieke Uitkering) is een speciale beleidsregeling waarmee de rijksoverheid financiële middelen beschikbaar stelt aan gemeenten. Dat geld is bedoeld om alle regelingen in de hersteloperatie uit te kunnen voeren. In dit geval is dat de brede ondersteuning (hulp) aan ouders en kinderen. Deze SPUK-middelen zijn niet voor gedupeerde ouders en kinderen. Veel ouders denken dat dit wel het geval is en dat zorgt soms voor verwarring of teleurstelling.

De gemeente geeft geen hele inboedels aan ouders. Ook verstrekt de gemeente niet zomaar elektrische fietsen aan het hele gezin van aangemelde of gedupeerde ouders. Wat de gemeente wel doet? De hulp bieden die nodig is om een nieuwe start te kunnen maken. Soms is het nodig om bij te springen met spullen. Dan gebeurt dat. Maar dit is geen standaard recht waarop ouders zich kunnen beroepen.

Voor wie is de brede ondersteuning?

De brede ondersteuning is voor gedupeerde ouders, kinderen van gedupeerde ouders/voormalig pleegkind/pleegkind (Kindregeling) en voor ex-toeslagpartners.

Kindregeling

Kinderen van gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire werden zelf ook getroffen. Voor die kinderen is er sinds 5 november 2022 de Kindregeling. De Kindregeling bestaat uit hulp en ondersteuning vanuit de gemeente en een geldbedrag vanuit de landelijke overheid. Zie ook de website van Kindregeling voor jou (Deze link gaat naar een externe website).

Ex-toeslagpartnerregeling

Ook ex-toeslagpartners kunnen zich bij de gemeente aanmelden voor brede ondersteuning. Ga voor meer informatie naar de website van het Ministerie van Financiën en kijk op de pagina Ex-toeslagpartnerregeling (Deze link gaat naar een externe website).

Hulp nodig?

Bent u gedupeerde van de problemen met de kinderopvangtoeslag en wilt u brede ondersteuning van de gemeente ontvangen? Neem dan contact op kinderopvangtoeslagaffaire@vijfheerenlanden.nl. Dat kan ook als u uzelf nog niet heeft gemeld bij de belastingdienst. We nemen zo snel mogelijk contact met u op. Zijn er andere vragen? Stel ze gerust.