Een groenere tuin en buurt

Meer groen in de tuin is goed voor de natuur. En niet alleen uw tuin of balkon kunt u verduurzamen, ook uw buurt. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van tegels door groen. Planten, bloemen en bomen werken namelijk verkoelend. Ook kan het regenwater dan beter weglopen. Daarnaast is het goed voor dieren, vogels en insecten.

NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen is een landelijke campagne waar gemeente Vijfheerenlanden ook aan meedoet. In 2024 loopt de campagne van 21 maart tot en met 31 oktober.

Het doel van het NK-tegelwippen is dat we zoveel mogelijk tegels vervangen door planten in de tuin. Dit helpt tegen hitte op warme zomerdagen, is goed voor de biodiversiteit en vangt regenwater op tijdens heftige buien zodat het riool niet overstroomt.

Heeft u een leuk idee waarmee u zorgt dat er in uw omgeving veel tegels gewipt worden? Stuur dit dan naar duurzaamheid@vijfheerenlanden.nl en dan kijken wij hoe we hierbij kunnen ondersteunen. Zo zorgen we samen voor een groene, gezonde en mooiere gemeente. Kijk voor meer informatie en inspiratie op de website NK Tegelwippen (Deze link gaat naar een externe website).

Buurt vergroenen

Wilt u uw buurt ook vergroenen? Kijk dan op de pagina Samen vergroenen op de website van Waterschap Rivierenland (Deze link gaat naar een externe website) voor alle informatie over:

  • Wie een subsidie aan kan vragen
  • Waar u subsidie voor aan kunt vragen
  • De voorwaarden
  • Het aanvraagformulier

De groene buurtbon

Met de Groene Buurtbon kunnen mensen in de provincie Utrecht hun buurt of wijk vergroenen. U kunt een Groene Buurtbon van €500 of €1000 aanvragen. Met dit geld kunt u samen met de buren een project doen waarmee u de buurt of wijk groener maakt. Op de website groenaandebuurt.nl (Deze link gaat naar een externe website) vindt u meer informatie.

Inwonersinitiatief

Ieder jaar stelt de gemeente Vijfheerenlanden een budget beschikbaar voor inwoners die een goed idee hebben om hun buurt, wijk, dorp of zelfs de hele gemeente te verbeteren.

Heeft u een goed idee? Bijvoorbeeld het vergroenen van uw wijk, straat of buurt? Kijk dan op de pagina Inwonersinitiatief voor meer informatie.