In gesprek met: Familie van Buuren

Landwinkel Van Buuren in Schoonrewoerd is een plek waar fruit lokaal wordt geteeld en verkocht met respect voor de natuur. De boomgaard van de familie ligt in Overheicop, op een kilometer afstand van de winkel. We spreken met Gerda, Jan en Annemieke over hun werk, de boomgaard, en hun visie op duurzaam ondernemen.
Even voorstellen
Jan:
“Ik heb 42 jaar in het onderwijs gewerkt, in combinatie met de winkel. In 1991 zijn we hier komen wonen en hebben we één van de drie boomgaarden van Gerda’s ouders overgenomen. Omdat ik nog in het onderwijs werkte, kozen we ervoor om het kleinschaliger aan te pakken. Tot het coronajaar gaf ik les aan groep 8 in Hei- en Boeicop. Tijdens corona werd het hier in de winkel zó druk, dat ik besloot te stoppen met lesgeven. Sinds 1 september 2020 werk ik volledig in de winkel. Het contact met mensen vind ik het mooiste. Dat had ik in het onderwijs, en nu ook in de winkel.”
Gerda:
“Ik werk vooral in de winkel en doe daar de inkoop, verkoop en het maken van cadeaupakketjes en fruitmanden. Dat laatste doen we steeds vaker, want er zijn nog maar weinig plekken waar je die kunt kopen. Het is best een klus, zeker als ik alleen in de winkel sta. Als klanten het van tevoren aangeven, kunnen we het klaarmaken, maar anders probeer ik het tussendoor te doen.”
Annemieke:
“Ik ben getrouwd met Teus, de zoon van Jan en Gerda. Ik werkte twintig jaar in een apotheek, dus dit is heel wat anders. Eerst hielp ik een paar dagen per week mee, en dat beviel zo goed dat ik per 1 april volledig ben overgestapt. We wonen hierachter, dat is erg handig. Inmiddels ben ik ook mede-eigenaar via de VOF.”
Jan:
“Dat werkt heel prettig. We hebben nu wat meer vrije tijd, al moeten we soms nog wat beter leren plannen.”

Duurzaam telen en lokaal verkopen
Duurzaamheid staat centraal bij Landwinkel Van Buuren.
“Wij telen lekker en gezond fruit, met respect voor de natuur,” zegt Jan. De familie teelt verschillende soorten appelrassen in hun boomgaard. Het zou mooi zijn als de boomgaard direct achter de winkel lag, maar dat is helaas niet zo” zegt Jan. “We verkopen vrijwel alles zelf, rechtstreeks aan onze klanten. Dat houdt de keten kort en transparant.”
Ook de peren en pruimen komen van lokale bedrijven.
“We kopen zoveel mogelijk uit de buurt,” vult Gerda aan. “Dat is een bewuste keuze, voor de kwaliteit én het milieu.”
Plastic wordt zoveel mogelijk vermeden in de winkel.
“We snijden geen fruit voor, omdat dat extra verpakkingsmateriaal vraagt en de kwaliteit achteruitgaat,” zegt Gerda. “We willen mensen bewust maken van hun keuzes. De winkel draait deels op zonne-energie, met panelen die de koelcellen en heftruck van stroom voorzien.”

Natuurlijk telen, met oog voor biodiversiteit
Hoewel het bedrijf niet biologisch is, wordt er wel zo natuurlijk mogelijk gewerkt.
“We hebben bloemenranden voor insecten, bijenkasten, en gebruiken liever natuurlijke middelen. Maar soms moet je ingrijpen. De maatregelen van de overheid maken het soms lastig. Gelukkig zijn er voorlichters en heb ik goed contact met andere fruittelers. Ik zat vroeger in het bestuur van de Nederlandse fruiteelt organisatie (NFO) en bezoek nog steeds bijeenkomsten. Je leert van elkaar en helpt elkaar, bijvoorbeeld met koelruimte of verkoop van overschotten.”
Jan:
“Dat is ook onze tip: werk samen met collega’s uit de branche. Zo kun je elkaar versterken. Ik vind het leuk om jongere ondernemers te helpen, bijvoorbeeld met advies over nachtvorst.”
De familie is lid van de coöperatie van landwinkels.
“Producten die niet van onszelf of uit de buurt komen, komen uit één opslag en met dezelfde vracht bij ons. Dat voorkomt onnodige transportbewegingen.”
Meer dan een winkel
De winkel heeft naast een commerciële ook een sociale functie.
“Mensen maken een praatje met ons en met elkaar. Het is echt een ontmoetingsplek. Veel klanten blijven even zitten op de picknickbank bij de winkel.”
Wat betreft afzetmarkten verkoopt de familie Van Buuren het fruit vooral zelf.
“We telen echt voor onze klanten, niet voor de veiling,” zegt Jan. “Soms komen mensen met een eigen winkel fruit halen, en het restaurant tegenover ons is klant. Maar we zoeken dat niet actief op.”
De familie kiest bewust voor constante kwaliteit en service.
“We stunten niet met prijzen zoals de supermarkten dat doen. We willen dat mensen terugkomen voor de smaak, de kwaliteit en het contact.”
Toekomst met vertrouwen
Tot slot blikken Jan en Gerda vooruit:
“We willen het in de toekomst iets rustiger aan doen, maar we hoeven zeker niet achter de geraniums te zitten. We blijven graag buiten bezig en helpen Annemieke waar nodig. We willen nog wel wat nieuwe rassen planten die weerbaarder zijn tegen ziektes. Soms is er wat ruimtegebrek in de winkel, maar daar gaan we creatief mee om. We zijn heel blij en tevreden met hoe het nu gaat!”
Toekomst met vertrouwen
Tot slot blikken Jan en Gerda vooruit:
“We willen het in de toekomst iets rustiger aan doen, maar we hoeven zeker niet achter de geraniums te zitten. We blijven graag buiten bezig en helpen Annemieke waar nodig. We willen nog wel wat nieuwe rassen planten die weerbaarder zijn tegen ziektes. Soms is er wat ruimtegebrek in de winkel, maar daar gaan we creatief mee om. We zijn heel blij en tevreden met hoe het nu gaat!”

Deel uw verhaal met ons
Bent u ondernemer en heeft u ook een inspirerend duurzaam verhaal dat u met ons wilt delen? Mail naar duurzaamheid@vijfheerenlanden.nl.