Jeugdpenning

Echte helden zetten zich belangeloos in voor een betere wereld. Voor hen is het heel vanzelfsprekend om een ander te helpen. In onze gemeente wonen veel jonge helden die zichzelf helemaal niet heldhaftig vinden. Zonder coole heldennaam, zonder cape.

Ze zijn goud waard, bijvoorbeeld voor jouw sportclub, jouw scoutingvereniging of het buurthuis bij jou om de hoek. Zij zijn een fantastische inspiratie voor iedereen.

Wij zijn trots op onze helden. We vinden dat ze het verdienen om geëerd te worden. Daarom reiken wij jaarlijks de Vijfheerenlanden Jeugdpenning uit aan jongeren tussen de 6 en 25 jaar.

We organiseren een feestelijke uitreiking, die volledig in het teken staat van onze jonge helden zonder cape. Onder luid applaus ontvangen ze de Vijfheerenlanden Jeugdpenning van burgemeester Sjors Fröhlich en wethouder jeugd Kees Bel. Zo tonen wij hen onze waardering, namens de hele gemeente. Benieuwd hoe zo'n uitreiking eruitziet? Bekijk dan de compilatie van de uitreiking in november 2022 (Deze link gaat naar een externe website).

Wie is jouw held?

Ken jij zo’n jonge held, tussen de 6 en 25 jaar oud? Geef onze helden de eer die ze verdienen.

Nomineer een gouden jongere! (Deze link gaat naar een externe website)

Spelregels

Jongeren tussen de 6 en 25 jaar die in de gemeente Vijfheerenlanden wonen, kunnen een jeugdpenning krijgen. Tot 1 september kun je een jongere nomineren.

Zij komen in aanmerking als zij:

  • zich vrijwillig en uitzonderlijk hebben ingezet voor een ander of voor de samenleving
  • een bijzondere (eenmalige) prestatie hebben geleverd
  • een heldendaad hebben verricht
  • mantelzorger zijn en daarnaast buiten het eigen gezin ook nog andere vrijwillige activiteiten doen
  • een goed initiatief hebben genomen

De jeugdpenning kan worden toegekend voor een bijzondere prestatie, maar ook voor langdurige inzet. En zowel één jongere als een groep jongeren die een initiatief zijn gestart, kan een jeugdpenning ontvangen. We vinden het belangrijk dat de activiteit of prestatie niet langer dan een jaar geleden plaatsvond en dat de jongere(n) niet eerder via een ander project of met een andere prijs of onderscheiding beloond is.

Adviescomité

Na 1 september beoordeelt het adviescomité alle aanvragen. Het adviescomité adviseert vervolgens de burgemeester welke jongeren een Jeugdpenning ontvangen. Het adviescomité bestaat uit:

Uitreiking

Rond 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, zetten we de jongeren in de schijnwerpers en ontvangen zij de Vijfheerenlanden Jeugdpenning.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met één van de leden van het adviescomité of stuur een e-mail naar kabinet@vijfheerenlanden.nl.

Publicaties

Hieronder kunt u lezen wie er in vanaf 2020 een jeugdpenning hebben ontvangen.