Maatschappelijke Diensttijd

De gemeente Vijfheerenlanden is een van de gemeenten die meedoet aan de Maatschappelijke Diensttijd. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft hier subsidie voor.

Jongeren van 15 tot en met 27 jaar uit de gemeente Vijfheerenlanden die nog niet weten welke kant ze op willen, kunnen voor een aantal maanden op een avontuurlijke ontdekkingsreis. Met MDT kan je werken aan de beste versie van jezelf door te investeren in jezelf. De samenleving wordt sterker als jij je talenten ontdekt, keuzes voor de toekomst maakt, je ontwikkelt op persoonlijk vlak, je netwerk vergoot en iets doet voor de maatschappij. Deelname is gratis.

Is het iets voor jou?

Wil jij je talenten ontdekken? Weten wat voor werk en opleiding bij jou past? Meld je dan aan voor Maatschappelijke Diensttijd! Je gaat dan zelf en samen met andere jongeren aan de slag om je talenten te ontdekken en bij te dragen aan een betrokken samenleving. Voor meer informatie over de verschillende programma’s en/of aanmelden kan je terecht op de website van MDT Baas (Deze link gaat naar een externe website).

Samenwerking

MDT Baas is een initiatief van de gemeente Vijfheerenlanden in samenwerking met het Jongerenwerk Gro-up Buurtwerk, BindkrachtVHL, Avres, Werk & Inkomen Lekstroom, OOK Coaching, Voortgezet Onderwijs etc. Naast Vijfheerenlanden is MDT Baas ook actief in de gemeenten Lopik, IJsselstein, Nieuwegein, Houten en Gorinchem.

Veel gestelde vragen

Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Is het zoiets als de maatschappelijke stage?

Nee. Deze vraag horen wij vaker en de verwarring komt waarschijnlijk door de naam, maar we hebben niets te maken met de maatschappelijke stage, de taakstraf of dienstplicht. MDT is een totaal ander programma.

Wat is MDT?

MDT is een ontwikkelprogramma voor jongeren die geen studie- werkkeuze kunnen maken, of al weten wat ze willen (bijvoorbeeld een eigen onderneming), maar niet weten hoe ze moeten beginnen. Binnen zes maanden kom je dichter bij jouw doelen en heb je meer het gevoel dat jij de leider bent van jouw leven (persoonlijk leiderschap).

Wat kost het?

Het is helemaal gratis. MDT wordt betaald door de gemeente Vijfheerenlanden, omdat de gemeente jongeren wil helpen die geen keuzes kunnen maken. Je hoeft dus niets te betalen.

Wat is het doel van MDT?

Met MDT kan je werken aan de beste versie van jezelf door te investeren in jezelf. De samenleving wordt sterker als jij je talenten ontdekt, keuzes voor de toekomst maakt, je ontwikkelt op persoonlijk vlak, je netwerk vergoot en iets doet voor de maatschappij.

Voor wie is MDT?

MDT is voor alle jongeren tussen 14 en 27, uit alle lagen van de bevolking. Schoolgaand, in een tussenjaar, afgestudeerd, hoger en praktisch onderwijs, werkend, iedereen kan meedoen. Alle jongeren die wonen in gemeente Vijfheerenlanden kunnen meedoen, dus alle steden en dorpen in Vijfheerenlanden.

Is er een leeftijdsgrens voor de deelnemers?

Ben je ouder dan 27? Geen probleem! Meld je vooral aan, dan kijken we of MDT past bij jou?

Ik vind het een tof programma, maar ik moet hier naast ook werken. Kan ik mij nog steeds aanmelden?

Jazeker. Jij bent niet de enige, want de meeste MDT-jongeren combineren MDT met hun werk. Het is natuurlijk wel handig als je niet op de MDT-dagen werkt: maandag, dinsdag en vrijdag.

Ik heb een uitkering, mag ik mij dan ook aanmelden?

Ja. Je kunt meedoen aan MDT met behoud van je uitkering.

Ik ben nog geen 18 en ben leerplichtig. Hoe kan ik alsnog meedoen?

MDT is ook een vorm van een opleiding en kan je gewoon meedoen.

Hoe ziet het programma er uit?

Een MDT-programma duurt 6 maanden en begin je samen met een groep jongeren die ook niet weten wat zij willen. In de eerste twee maanden krijg je veel groepstrainingen en krijg je een coach die je helpt aan jouw doelen. Na de eerste periode begin je met snuffelen/ stagelopen. We houden nog steeds contact, want om de week is er een terugkomdag, je spreekt je coach en de talentbegeleider. Hierna kijken we welke stappen je kunt zetten voor je toekomst en sluiten we af met een groot feest!

Hoe ontdek ik wat mijn doelen en talenten zijn?

Dat doe je op drie manieren.

  1. Individueel: Tijdens groepstrainingen en met hulp van een coach ontdek je je doelen en talenten. Je maakt samen een plan waar je aan werkt tijdens MDT
  2. Werk: Je gaat snuffelen en stage lopen bij bedrijven en organisaties die jou aanspreken. En ervaart of het echt iets voor je is
  3. In een groep: Je ontwikkelt je talenten door een eigen project op te zetten voor de maatschappij

Hoe vaak is het en op welke dagen?

MDT-dagen zijn op maandag, dinsdag en vrijdag en verschillen per week. Je bent wekelijks 16-24 uur bezig met MDT. Je stagedagen ben je vrij om zelf te inplannen met je werkgever.

Waar is het?

We zitten in Vianen en Leerdam, en zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Hoe krijg ik een plek waar ik kan snuffelen/ stage lopen?

We hebben matchmakers in MDT die een groot netwerk aan organisaties en bedrijven hebben. Zij denken met jou mee en maken een match tussen jou en het bedrijf waar je interesse in hebt.

Wat als de plek mij niet bevalt?

Dat is belangrijke informatie waarmee we dichter bij jouw ideale werk- studieplek komen. In zo’n geval kijken we naar waarom het je tegenviel en waar jij wel past.

Ik wil mij opgeven voor MDT. Hoe doe ik dat?

Aanmelden kan via whatsapp 06 - 4310 0382 of via de website van MDT BAAS (Deze link gaat naar een externe website).

Ik ben benieuwd wat jullie zoals doen? Kan ik jullie volgen?

Ja! Ze zijn actief op social media: Instagram (Deze link gaat naar een externe website) & Facebook (Deze link gaat naar een externe website). Follow us!