Bijenhotels

26 maart 2024

Wij vinden het belangrijk om ons in te zetten voor de planten en dieren in de natuur. Zo zijn insecten zoals wilde bijen belangrijk voor de bestuiving van planten, maar bijvoorbeeld ook van fruitbomen. Om die wilde bijen een plek te geven in de gemeente hebben we vorige week 50 bijenhotels opgehangen.

De bijenhotels zitten vast aan lantaarnpalen en zijn geschikt voor wilde bijen. Deze bijen steken niet. Onder het bijenhotel hangt een QR-code die u en andere voorbijgangers kunnen scannen voor meer informatie.

Onderzoek

Dit project is een samenwerking met BeeGrateful. Samen met studenten van de Wageningen Universiteit doen zij ook onderzoek naar de bijen. Ze onderzoeken bijvoorbeeld hoeveel bijen er in de gemeente leven en welke soorten dat zijn. Ze meten dit in juni en ook aan het einde van het bijenseizoen in september.

Zorg voor een insectvriendelijke tuin

Wilde bijen en andere insecten hebben voedsel nodig en een plek om te nestelen. U kunt ze helpen door meer bloemen in uw tuin te planten. Een goede manier om uw tuin groener te maken is door tegels te vervangen voor groen. Dit is goed voor de planten en de dieren! Ook kan regenwater beter de grond in en helpt het tegen de hitte op warme zomerdagen. Daarom doen we als gemeente ook dit jaar weer mee met het NK Tegelwippen.

Heeft u een leuk idee om veel tegels te wippen in uw omgeving? Stuur dit dan naar duurzaamheid@vijfheerenlanden.nl. Dan zorgen we samen voor een groene, gezonde en mooiere gemeente. Kijk voor meer informatie en inspiratie op nk-tegelwippen.nl (Deze link gaat naar een externe website).