Eerste vleermuizenkasten opgehangen

3 april 2024

Eind 2023 konden inwoners zich aanmelden voor een gratis vleermuiskast. Nu zijn de eerste vleermuiskasten opgehangen. Er hangen vleermuiskasten door heel de gemeente. Sommige kasten hangen aan huizen van inwoners die zich hebben aangemeld. Andere kasten hangen aan gemeentelijke gebouwen zoals het gemeentehuis in Meerkerk en Helsdingen Sport en Cultuur in Vianen.

Waarom plaatsen we de kasten?

We plaatsen de kasten om vleermuizen in Vijfheerenlanden te beschermen. Onder daken en in spouwmuren van huizen leven dieren zoals huismussen, gierzwaluwen en dwergvleermuizen. Omdat er in het verleden huizen zijn geïsoleerd zonder rekening te houden met deze dieren, zijn meerdere verblijfplekken verdwenen. Door het ophangen van de kasten geven we de dieren een nieuwe plek.

Het bieden van die plek is belangrijk. Huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen zijn namelijk beschermde diersoorten. En vleermuizen zijn daarnaast heel nuttig, want ze zijn gek op insecten zoals vliegen en muggen. Zo hebben wij er minder last van.

Onderzoek

Dit initiatief is onderdeel van het soortenmanagementplan, een uitgebreid onderzoek naar verschillende populaties in onze gemeente. Meer informatie is te vinden op de pagina Soortenmanagementplan op de website van de provincie Utrecht (Deze link gaat naar een externe website).

Natuurvriendelijk isoleren

Wilt u uw huis isoleren? Kies dan voor natuurvriendelijke isoleren. De dieren krijgen dan de kans om weg te vliegen voordat het isolatiebedrijf begint met isoleren. Daarna zorgt het bedrijf voor nieuwe verblijfplaatsen voor de dieren.

Kijk voor meer informatie op de website van Natuurvriendelijk isoleren (Deze link gaat naar een externe website).