Virtual reality brengt geschiedenis tot leven in Ameide

16 april 2024

Een unieke combinatie van geschiedenis en techniek komt samen in Ameide. Op de dijk is een Virtual Reality-paal geplaatst. Die biedt een boeiende kijk op de Oude Hollandse Waterlinie in onze gemeente.

Oude Hollandse Waterlinie in Ameide

De Oude Hollandse Waterlinie (1672-1815) speelde een belangrijke rol in de verdediging van Nederland. Grote delen van Vijfheerenlanden werden onder water gezet om de vijand op afstand te houden. Ameide herbergt een rijk verhaal uit deze tijd over de strijd tegen de Fransen die ons land bezetten.

Beleef de geschiedenis dichtbij

Op de VR-paal kan je met de telefoon een QR-code scannen. Daarna zet je de telefoon in de houder van de paal en kun je simpelweg 'rond' kijken. Even word je ondergedompeld in de gebeurtenissen en geluiden van het verleden. Je ervaart de strijd en het leven langs de Waterlinie op een meeslepende manier.

De VR-paal in Ameide staat symbool voor de innovatieve manier waarop geschiedenis tot leven wordt gebracht. Je beleeft op een interactieve en educatieve manier de rijke geschiedenis van de regio.

De VR-paal in Ameide is slechts één van de vele langs de Oud Hollandse Waterlinie. Er staat ook een VR-paal in Nieuwland en Gorinchem. Elk paal vertelt zijn eigen verhaal en biedt een uniek inzicht in de geschiedenis van het gebied.

Vijfheerenlanden vol met verhalen

Niet alleen de periode van de Oud Hollandse Waterlinie speelde zich in de gemeente af. Maar ook de daaropvolgende perioden tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Telkens gebruikte men de waterlinies om de vijand buiten de deur te houden. Plekken zoals de Diefdijk, met haar bunkers en Fort Everdingen, zijn een tastbare herinnering aan deze geschiedenis.

In Vijfheerenlanden zijn er verschillende mogelijkheden om de verhalen en overblijfselen van de waterlinies te ontdekken. Bijvoorbeeld met de speciaal ontwikkelde wandel- en fietsroutes van Tussen Lek & Linge en de historische verenigingen.