Burgemeester sluit pand in Vianen na vondst grondstoffen voor harddrugs

26 april 2024

Burgemeester Sjors Fröhlich heeft vandaag een pand aan de Mijlweg in Vianen gesloten voor de duur van zes maanden. De douane en politie troffen eind maart van dit jaar grondstoffen en voorwerpen in het pand aan, die gebruikt worden voor de productie van harddrugs.

Risico

In het pand in Vianen vond de politie zowel de voorwerpen als de grondstoffen om een grote hoeveelheid harddrugs te produceren. Ook werden voorwerpen aangetroffen die worden gebruikt om cocaïne uit te wassen uit ander materiaal. “Het opzetten van een drugslaboratorium vormt een zeer groot risico voor de veiligheid en leefbaarheid in de omgeving”, zegt burgemeester Sjors Fröhlich. “Bovendien levert drugscriminaliteit een extra risico en gevaar op voor de openbare orde. Daarom heb ik besloten het pand voor een half jaar te sluiten.”

Voorwerpen en grondstoffen

De douane en politie doorzochten het pand in Vianen eind maart van dit jaar. Daar troffen ze onder meer RVS-reactie-, destillatie- en stoomketels aan. De RVS-ketels waren zeer waarschijnlijk bestemd voor het maken en of bewerken van (synthetische) drugs. De aangetroffen chemicaliën waren vermoedelijk bestemd voor de bewerking van cocaïne of het uitwassen ervan. De politie onderzoekt de zaak. Er is nog geen verdachte aangehouden.

Ondermijning

Illegale drugshandel brengt inwoners in gevaar door geweld, brandgevaarlijke hennepkwekerijen en drugslaboratoria en het dumpen van afval in natuurgebieden. Criminelen maken misbruik van legale bedrijven om winsten wit te wassen en gebruiken voorzieningen en instanties om hun illegale praktijken mogelijk te maken (ondermijning). De gemeente Vijfheerenlanden pakt ondermijning aan.

Uw melding helpt de gemeente!

Naast de rol van de overheid is ook de rol als inwoner of ondernemer ontzettend belangrijk! U bent immers de ogen en oren van de wijk en met uw oplettende blik kan ondermijning nóg beter aangepakt worden. Uw melding helpt enorm en draagt bij aan een veilige leefomgeving. Heeft u vermoedens van ondermijning of criminaliteit? Meld verdachte situaties altijd!

Bel 112 bij spoed of heterdaad situaties. Geen spoed: Dan kan dit bijvoorbeeld bij uw wijkagent of via het algemene nummer 0900-8844 van de politie, maar ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 of via de website van Meld Misdaad Anoniem (Deze link gaat naar een externe website)).