Monumenten op algemene begraafplaatsen

21 mei 2024

Grafmonumenten zijn in allerlei vormen, maten en materialen te krijgen. Bij de keuze van een grafmonument is het van belang op de hoogte te zijn van de wettelijke regels die gelden voor grafmonumenten. Iedere gemeente heeft eigen regels per begraafplaats en grafsoort.

Vergunning

Op de begraafplaatsen van de gemeente Vijfheerenlanden heeft u een vergunning nodig voor het plaatsen van een grafmonument. Dit geldt ook voor een wijziging op een bestaand monument en extra inscriptie, bijvoorbeeld als er een persoon bij geplaatst wordt in het graf. De steenhouwerij kan de vergunning voor u aanvragen bij de gemeente.

Regels

De regels voor monumenten zijn vastgesteld zodat medewerkers hun werk op de begraafplaats kunnen uitvoeren zonder hierin te worden belemmerd.

  • Voldoende ruimte vrij houden om een haag te kunnen snoeien of een graf te kunnen delven
  • Ruimte rondom het graf moet vrij blijven
  • Een extra omranding is niet toegestaan
  • Losse spullen en grafdecoratie rondom het graf kunnen in de weg staan. Daarom kan de gemeente alles wat buiten het graf vak ligt én een belemmering is bij het uitvoeren van werkzaamheden, verwijderen. De gemeente kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Geen vergunning?

Heeft u zonder vergunning al een extra groot monument of een extra omranding laten plaatsen? Neem dan contact op met het bedrijf die dit voor u gemaakt en geplaatst heeft om tot een passende oplossing te komen.

De voorwaarden waaraan een grafmonument moet voldoen, kunt u terugvinden in het uitvoeringsbesluit onderaan de pagina Begraven of cremeren.

U kunt ook altijd contact opnemen met de gemeente, team begraven 088 - 599 7000 of een e-mail sturen naar info@vijfheerenlanden.nl.