Herinrichting Parkeerplaats P1 Vianen

10 juni 2024

Sinterklaas komt op 16 november 2024 aan in Vianen. Ook de Paardenmarkt op 9 oktober 2024 trekt veel bezoekers. Sluiseiland-ontwikkelaar SBB en de gemeente willen graag dat parkeerplaats P1 er dan piekfijn uit ziet. De openbare ruimte van Sluiseiland, waar P1 deel van uitmaakt, zou in de oorspronkelijke planning eind 2024 af zijn. Door de komst van Sinterklaas schuift de planning nu naar voren op.

Nog voor de bouwvak

In overleg met aannemer De Gier, die namens SBB de herinrichting van de parkeerplaats (in de volksmond ook wel het evenemententerrein genoemd), worden de werkzaamheden nog voor de bouwvak ingepland. Dit betekent dat de 120 parkeerplaatsen vanaf 17 juni 2024 gedurende zes weken niet beschikbaar zijn. Wethouder Teus Meijdam legt uit: “Er is gekeken naar gefaseerde werkzaamheden. Dit zou betekenen dat er steeds maar 60 parkeerplaatsen beschikbaar zijn met een langere uitvoeringsduur van twaalf weken. We hebben een betere oplossing gevonden: op het nabijgelegen Hazelaarplein, net aan de overkant van het Merwedekanaal, maken we 90 tijdelijke parkeerplaatsen. Zo zorgen we voor een prima alternatief.”

Werkzaamheden

P1 wordt een parkeerplaats met waterdoorlatende verharding. De werkzaamheden bestaan daarom uit het verwijderen van de huidige stenen, ontgraven en het aanleggen van drainage, vervolgens het aanbrengen van een waterdoorlatende fundering en het aanleggen van waterdoorlatende bestrating. Dit zijn speciale stenen die al in een patroon op de pallet worden aangeleverd. Bijzonder is dat de contouren van de oude sluis die daar vroeger lag, in de bestrating worden teruggebracht. De werkzaamheden duren in totaal zes weken.

Speciale website

De werkzaamheden zijn te volgen via de website van De Gier (Deze link gaat naar een externe website), waar meer informatie over de planning en voortgang op komt te staan. Bij de parkeerplaats komt een bord met een QR-code die naar deze website verwijst. De omleiding naar het Hazelaarplein wordt duidelijk met borden aangegeven. Het Hazelaarplein is ongeveer vijf minuten extra lopen naar de binnenstad. Na de zomer wordt de Kanaalweg nog heringericht, maar dan is P1 bereikbaar.