Ophaalbrug bij Sluiseiland vervalt

14 juni 2024

Ophaalbrug bij Sluiseiland-Zuid vervalt De realisatie van de 176 woningen op Sluiseiland in Vianen is gereed.
Er is een nieuw verkeersplein aangelegd. Het woonrijp maken en de herinrichting van parkeerterrein P1 start binnenkort. Smit’s Bouwbedrijf (SBB) is verantwoordelijk voor de ontwikkelopgave en realisatie van het gebied Sluiseiland.

Een onderdeel van de opgave was een met de hand bediende houten ophaalbrug voor langzaam verkeer (fietsers/ voetgangers) bij de ingang van de passantenhaven. Boten dienden onder deze brug door te kunnen, voordat ze de haven kunnen betreden of verlaten.

Onderzochte varianten

Vijf verschillende brugvarianten voor de voorgestelde brug zijn onderzocht om een vergelijking te kunnen maken:

  • Vaste brug: deze wordt te hoog en is niet toegankelijk voor rolstoelen/minder validen.
  • Ophaalbrug met bediening in drie soorten:
    • handmatig
    • elektromechanisch
    • op afstand

​Een beweegbare brug is zonder een brugwachter niet voldoende veilig te realiseren.
De jaarlijkse en terugkerende kosten voor zelf bedienbare ophaalbruggen zijn hoog.
Calamiteiten als gevolg van misbruik, baldadigheid en verkeerd gebruik zijn niet te verzekeren.
Verwachting is veelvuldige storingen en reparaties, gezien de ervaringen bij andere gemeentes.

  • Geen brug

Besluit

Uit de vergelijking blijkt dat het beter is om geen brug aan te leggen. Ondertussen werkt SBB verder aan de openbare ruimte rondom Sluiseiland. Zo wordt het hele terrein gefaseerd woonrijp gemaakt, komt er nog een Mozesbrug nabij de bibliotheek en komt het kunstwerk Libre nog terug op de rotonde Jan Blankenweg/ Hoekenstraat. Het is de bedoeling om het project Sluiseiland eind 2024 op te leveren.